Hlavní navigace

AMD oznámilo „Pro“ verzi Ryzenu, umí šifrování RAM. Máme parametry 4C/4T Ryzenů 3

30. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Od března a dubna má AMD na trhu platformu AM4 a procesory Ryzen 7 a Ryzen 5, s kterými přišla nová architektura Zen. Rodičovská firma od nich čeká návrat na výsluní a komerční úspěch, nicméně zatím se tato CPU uplatnila hlavně v tzv. „retailu“ a „DIY“ trhu – tedy v koncovém prodeji a počítačích skládaných z komponent menšími obchody a firmami, nebo přímo vámi doma. Aby Ryzeny více prorazily, budou se muset dostat také do sestav velkých OEM výrobců, které jsou často určené pro firemní a enterprise trh. AMD nyní udělalo krůček k tomu, aby ukouslo něco i z tohoto „koláče“: oznámilo procesory Ryzen Pro, které budou určené právě pro tuto firemní klientelu a počítače prodávané velkými OEM výrobci jako je HP, Acer, Dell, Lenovo a tak podobně.

Ryzen Pro představuje totéž, co byly předtím „Pro“ verze různých APU a dříve „Business Class“ procesory AMD. Základem jsou stejná CPU, jaká jsou k mání v běžném prodeji, obvykle i se stejnými parametry. V tomto případě jde o část modelů řady Ryzen 7, Ryzen 5 a také zatím nevydaných Ryzenů 3. Od těch AMD vytváří modely s Pro v názvu, ale jinak stejnými takty.

Příslušnost do profesionální kategorie přináší jednak některé funkce navíc, které u běžných Ryzenů nejsou aktivní, ale také výhody pro výrobce na nich založených PC: na Ryzeny Pro dostávají delší 36měsíční záruku a podporu a AMD také garantuje jejich delší dostupnost a výrobu (minimálně dva roky), která je pro enterprise produkty s delší životností důležitá. Údajně by také měly být vybírány kvalitnější čipy z nejlepších waferů, což by mělo garantovat vyšší kvalitu a spolehlivost (otázka je, jak je toto důležité, korektní funkce má být u všech CPU, které projdou kontrolou).

ryzen-pro-reliability Ryzeny Pro poskytují funkce pro vzdálenou správu počítačů ve velkých firmách (DASH)

Šifrování RAM se ze serverových čipů dostává i do PC

Jako extra funkce má Ryzen obdoby technologií vPro od Intelu, tedy vzdálenou správu (DASH management) a související bezpečnostní funkce jako Trustzone, Secure Boot, Trusted Execution a TPM 2.0. Hodně zajímavé ale je, že se k těmto funkcím přidává také transparentní šifrování operační paměti, které mají serverové Epycy. AMD jej částečně zapnulo i na Ryzenech Pro, u nichž je možné používat šifrování pamětí (SME), i když zřejmě ne související funkci šifrování běžících virtualizovaných počítačů (SEV).

ryzen-pro-security1SME lze použít například jako ochranu před cold-boot útokem, případně pro ochranu dat na nevolatilních RAM modulech NVDIMM. Šifrování pomocí AES128 probíhá transparentně při každém zápisu a čtení (dešifrování), přičemž klíč je uložen v bezpečné zóně hardwaru. Paměťový řadič má pro zpracování šifrování v reálném čase vlastní speciální hardware, takže údajně jen zanedbatelně snižuje výkon, i když údajně přidává určitou latenci navíc. SME funguje i bez speciální podpory operačního systému, mělo by se dát zapnout v BIOSu, pokud jej daný počítač/deska zpřístupní.

ryzen-pro-security2

Ryzeny 3 mimoděk odhaleny

V řadě Pro bude dostupný ekvivalent osmijader Ryzen 7 1700X a Ryzen 7 1700. Dále pak ekvivalent šestijádrového Ryzenu 5 1600 – což je dle prodejů nejpopulárnější Zen – a Ryzenu 5 1500X (Pro verze ale nemá přídomek X). Měly by mít všechny funkce běžných modelů včetně rozšířeného turba XFR a podpory ECC pamětí, ovšem patrně přijdou o odemčené násobiče pro přetaktování. AMD parametry všech CPU publikovalo a slibuje, že všechny zde probírané funkce budou bez tzv. segmentace podporované i na nejlevnějších modelech. Soupiska modelů je pro nás zajímavá hlavně proto, že jsou mezi nimi také Pro varianty dvou zatím nevydaných Ryzenů 3 – tedy levnějších čtyřjader s vypnutým SMT, které by měly pravděpodobně být uvedené někdy během prázdnin. Vzhledem k tomu, že AMD jejich parametry takto oficiálně pouští ven, možná už hodně brzy.

Oba Ryzeny 3 mají 65W TDP, čtyři jádra a čtyři vlákna. Zdá se, že jejich stavba by až na absentující SMT měla být podobá procesoru Ryzen 5 1400 – mají totiž 8 MB L3 cache. Patrně půjde zase o kombinaci dvou 4MB bloků ve dvou CCX, kde v každém budou aktivní dvě jádra. Ryzen 3 Pro 1300 (a Ryzen 3 1300) coby výkonnější a dražší verze má základní takt 3,5 GHz a turbo 3,7 GHz, tedy podobně jako Ryzen 5 1500X. Ryzen 3 Pro 1200/Ryzen 3 1200 pak bude tvořit spodek nabídky se základním taktem jen 3,1 GHz a turbem 3,4 GHz.

Specifikace Ryzenů Pro Specifikace Ryzenů Pro

Včerejší odhalení Pro řady není ovšem jejich faktickým uvedením na trh. To by se údajně mohlo odehrát spíše koncem prázdnin, nicméně hlavní čekání zde bude asi hlavně na výrobce počítačů. Procesory typu Pro totiž AMD na běžném trhu neprodává a obvykle se k nim dostanete jen prostřednictvím hotové sestavy nějakého velkého výrobce (až ve vzdálenější budoucnosti se mohou samostatně objevit na aukčních serverech). Bude tedy třeba počkat na to, až se takové počítače na trhu objeví. Jak rozšířená a populární taková PC budou, těžko říct. Ryzeny budou sice nabízet podstatně vyšší vícevláknový výkon proti srovnatelně drahým Intelům (Core i7, i5 a i3 proti R7, R5 a R3), ale mají tu nevýhodu, že k nim bude muset být vždy instalována samostatná grafiky, byť třeba jen nějaká základní.

ICTS24

Kompatibilita AM4

Ve slajdech je ještě jedna zajímavá věc. AMD mezi výhodami Ryzenů Pro kromě delší dostupnosti CPU uvádí také dlouhou „životnost“ desek, respektive platformy AM4. Mezi materiály je zmínka, že s AM4 mají fungovat údajně čtyři generace procesorů: doslova „n-2, n-1 a n+1“, přičemž „n“ by měly být právě nyní představené Ryzeny Pro, založené na první generaci 14nm Zenu. AM4 je zároveň kompatibilní i s 28nm APU Bristol Ridge. Formulace je poněkud matoucí, ale Bristol Ridge by asi mohlo být oním „n+1“, protože dvě starší generace neexistují.

Platforma AM4 údajně má podporovat čtyři generace CPU/APU Platforma AM4 údajně má podporovat čtyři generace CPU/APU

Pokud je tomu tak, pak by z této informace vyplývalo, že do socketu AM4 dostanete ještě dvě generace novějších procesorů – první by asi mohl být ještě stále 14nm refresh Zenu, ale tou druhou, pokud ne hned první, by už potom byly 7nm procesory s novou architekturou Zen 2 (a možná až 12 jádry). Jejich kompatibilita s dnešními deskami by byla velmi příjemná věc, takže doufejme, že se tato předpověď vyplní.