Hlavní navigace

AMD Phenom II X6 1090T: na kolik jej přetaktujete?

28. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové šestijádro z dílny AMD spustilo mezi uživateli oprávněný poprask: cena sice není taková, jaká byla mnohými očekávána, přesto za ni nabídne velice solidní výkon, který potěší nejednoho multi-taskingového šílence. Krom výtečné spotřeby a na šest jader ucházejícího zahřívání zaujal také svým OC potenciálem, kdy mu podle všeho nevadí provoz na frekvencích okolo 4 GHz se slušným napětím.

Vybrali jsme pro vás pětici serverů, které se procesor pokusily přetaktovat. Ve výběru se vyskytuje Hexus.net, XbitLabs.com, Guru3D.com, FiringSquad.com a také LegitReviews.com.

Hexus.net

Redakce Hexusu dosáhla stabilního taktu 4,0 GHz při standardním napětí a s nepříliš oblíbeným chlazením (snad majitelé Arctic Cooling Freezer Xtreme prominou), prostor ke zlepšení tedy stále je. Další zvýšení násobiče na hodnotu 21 × dalo výsledných 4,2 GHz, systém byl stabilní v případě, kdy se ponechala zapnutá funkce Turbo boost. Dále se již čip nikam neposunul, i tak ale můžeme evidovat zvýšení nominální frekvence o celý 1 GHz.

XbitLabs.com

To XbitLabs.com nešetřili a svůj zapůjčený šestijádrový Thuban chladili poctivou hliníkovou věží Thermalright Ultra-120 eXtreme. Při testech došlo k vypnutí technologie Turbo boost.

Na základním napětím nebyli tak úspěšní jako kolegové z Hexusu: výsledná frekvence činila 3,7 GHz, což je o 300 MHz méně. Zvýšením napětí na hodnotu 1,475 V dosáhli zcela stabilních 4 GHz, reálně vypadala i frekvence 4,2 GHz, která však neprošla celým spektrem testů ověření stability. Jelikož i Hexus měl problémy s tímto pravděpodobným stropem, pochvalme i XbitLabs.com za zvýšení pracovního taktu o 1 GHz.

Guru3D.com

Server Guru3D.com bohužel neověřil možnosti přetaktování přes standardní voltáž, místo toho ji přímo zvýšil na 1,4 V stejně jako násobič (20 ×). Při těchto testovacích podmínkách a použitém chlazení OCZ Vendetta dosáhl testovaný kousek taktu 4 GHz. Po dalším letmém zvýšení (na 1,425 V) si dal říci dokonce i na 4,1 GHz, na této frekvenci procesor zvládnul projít všechny testy dané metodiky.

Narozdíl od redakcí výše již Guru3D.com dále nestoupal, na druhou stranu dosáhnul zcela stabilních 4,1 GHz, což činí nárůst o 900 MHz.

FiringSquad.com

FiringSquad.com ze svého zapůjčeného Thubanu vymáčknul co se dalo i za cenu notně navýšeného provozního napětí. Výsledný takt činil pěkných 4,175 GHz, dá-li se věřit detekci v programu CPU-Z, k provozu bylo třeba již dosti vysokých 1,536 V (na druhou stranu, tahle frekvence bylo prohnána testovací metodikou a vydržela, máme zde proto pravděpodobně zcela stabilních skoro 4,2 GHz). Informace o použitém chlazení FiringSquad.com neprozradil.

LegitReviews.com

Ani u posledního vybraného serveru nemůžeme čekat nějaké zázračné výsledky, i tak byli redaktoři úspěšní. 4,0 GHz dosáhli bez změny napětí, 4,2 GHz pokořili při navýšení o 0,15 V (což ve výsledku dává 1,424 V). Tato frekvence však byla stabilní pouze v méně náročných benchmarcích, proto ji jako zcela stabilní označit nemůžeme.

Závěr: 4 GHz na vzduchu, více GHz na vodě

I když je na nějaká pevná prohlášení poměrně brzo, malé rozdíly v recenzích výše poodhalily schopnosti prvního představeného šestijádra od společnosti AMD. Z výsledků vyplývá relativní snadnost dosažení frekvence 4,0 GHz, při vyšších frekvencích si již procesor řekne o dost výrazné navýšení voltáže a v důsledku dojde i ke zhoršení provozních vlastností.

CS24

Troufám si však tvrdit, že uživatelé s dobře řešeným air-flow ve skříni a kvalitním vzduchovým chladičem se mohou těšit i na 4,1 GHz, což už ale takový rozdíl není. Minimálně na 4 GHz při slušných podmínkách dosáhl každý z recenzentů zahraničních serverů a to je dostatečně pěkná frekvence, jež bude stačit majoritě uživatelům. Opravdových přetaktovávacích orgií si užijí až majitelé „vodníků“, kteří už tak vysoký výkon posunou ještě o něco dál.

Zdroj: Hexus.net, XbitLabs.com, Guru3D.com, FiringSquad.com a LegitReviews.com

Autor článku