Hlavní navigace

AMD Phenom: nová revize a X4 975

19. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel Lynnfield útočí, čím se bude bránit AMD? Sešlo se nám několik zpráv, které plány výrobce procesorů odhalují.

Desktop: Phenom II X4 975

Jádro Deneb ještě není u konce svých schopností a AMD bude schopno vydat ještě model s frekvencí 3,6 GHz. Phenom II X4 975 by se měl objevit v průběhu první poloviny příštího roku. Otazník zatím visí nad spotřebou: vejde se nový Phenom do klasických high-endových 125 wattů, nebo bude AMD muset sáhnout po „exkluzivní“ kategorii TDP 140 W?

Čtyřjádro pro notebooky

Potřebujete výkon quad-core procesoru vždy s sebou? Není problém – ovšem jen pokud si vyberete Intel. AMD připravuje třetí stepping jádra Deneb, který má zajistit schopnost provozu s nižším napětím a tedy nižší spotřebou. Podle Fudzilly má AMD první vzorky nové revize čipu, notebooky vybavené Phenomem II X4 se ale objeví v obchodech nejdříve ve druhém kvartálu příštího roku.

MMF24

A dále? V roce 2010 se dočkáme také šestijádrového Phenomu pro desktopové sestavy. Minimálně do konce roku 2010 nebude mít Globalfoundries hotový 32nm výrobní postup, AMD se tedy pravděpodobně stejně jako u Athlonů X2 bude soustředit na snižování spotřeby na stejné technologii. V roce 2011 bychom se měli dočkat zbrusu nové architektury Bulldozer. O něm už AMD mluvilo před několika lety, projekt byl ale zřejmě na čas dán k ledu a mezitím mohl být zásadně pozměněn, čili opět nevíme vůbec nic.

Zdroj: Fud zilla

Autor článku