Hlavní navigace

AMD pod tlakem Maxwellu výrazně zlevnilo Radeony R9 290 a R9 290X

7. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

S uvedením čipu GM204 a na něm založených grafik GeForce GTX 970 a GTX 980 se Nvidii podařil docela podstatný výkonnostní pokrok oproti tomu, co nabízely karty předchozí generace. To platí i pro Radeony R9 290 a R9 290X, založené na čipu Hawaii uvedeném minulý podzim. Protože AMD zatím odpověď v podobě nových karet nemá, bylo v podstatě jen otázkou času, kdy zareaguje snížením cen stávajících modelů. Zdá se, že přesně k tomu nyní dochází.

Informace o tom, že AMD zredukovalo doporučené ceny Radeonů, přineslo včera hned několik zahraničních webů. A slevy jsou to radikální. Radeon R9 290 byl podle všeho na cenovém řebříčku z 399 USD přeřazen na pozici 299 USD (což je zlevnění o čtvrtinu); Radeon R9 290X pak z oficiální ceny 549 USD spadne na 399 USD. Nejspíše bude chvíli trvat, než na změny zareagují všichni obchodníci, nicméně již v tuto chvíli lze za nové ceny koupit některé karty třeba na Amazonu nebo od Neweggu. Platí to přitom i pro nereferenční modely s kvalitnějším chlazením.

Tím se pochopitelně dosti mění situace na trhu. Zejména Radeon R9 290X by měl být nyní o dost atraktivnější kartou, jelikož GeForce GTX 980 má oficiální cenu nastavenu právě na 549 USD, kde se nacházel během svého vydání. Po slevě je ale Radeon R9 290X rázem výrazně levnější než nová GeForce. Její lepší výkon a nižší spotřeba sice vyšší cenu opravňují, ale jen do určité míry (zda je to míra dostatečná, raději nechám na vás). I když je pravda, že se stejnou logikou se pak dá pokukovat dolů na GeForce GTX (329 USD), která je opět podstatně levnější (ostatně jsme jí v recenzi – pravda, v přetaktované verzi – dali ocenění „Smart Buy!“).

MSI Radeon R9 290X Gaming
Nereferenční Radeon R9 290X (MSI, provedení Gaming)

Naproti tomu Radeon R9 290 už proti GeForce GTX 970 takovou cenovou výhodu nemá, oficiální rozdíl je jen třicet dolarů čili 10 %. Zde už má ale AMD pochopitelně méně prostoru ke snižování ceny, i když tržní tlaky mohou reálnými cenovkami v obchodech pohnout ještě o něco níž pod oficiálně stanovenou sumu.

 

V českých obchodech se zdá se slevy ještě nestihly projevit, i když by to mělo být jen otázkou času. Pokud budeme počítat s obvyklou „vysokohorskou přirážkou“ nad rámec aktuálního kurzu USD, odpovídaly by nové ceny Radeonů sumám dejme tomu 8000 CZK pro model R9 290 a 10 500 CZK pro Radeon R9 290X, či možná o trochu nižším. V současnosti za karty vysolíte o pár tisíc korun víc, takže pokud jste nákup Radeonu plánovali, je nyní rozhodně dobrá chvíle na vyčkávání.

Naopak ceny karet GeForce se v reakci na tyto změny u AMD nejspíš nepohnou ze současné oficiální úrovně (i když v obchodech lze asi čekat pomalý pokles daný „ustalováním situace“ po uvedení). Nvidia se v minulosti většinou snažila držet ceny výš a nezlevňovat, a také krátká doba, jež uběhla od uvedení GM204, pro takový scénář nemluví.

KL24

Sapphire Radeon R9 290 Tri-X
Sapphire Radeon R9 290 Tri-X

Zdroj: PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?