Hlavní navigace

AMD posílá do důchodu ovladače Catalyst, ke grafikám bude Radeon Software

2. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak schválně, ruku nahoru kdo si pamatujete doby, kdy se ovladače pro grafické karty Radeon nejmenovaly Catalyst. Pokud mě internet nešálí, měla by jejich historie jít až do doby Radeonu 8500 (generačně DirectX 8.1) a roku 2002. Tehdy to ještě samozřejmě bylo pod křídly ATi, nikoliv AMD. Ale nic netrvá věčně. Koncem minulého měsíce se začalo proslýchat, že AMD chystá podobně jako před rokem v ovladačích nějaké velké změny. Teď se ukazuje, že nejde ani tak o změny, jako o konec Catalystů, které AMD nahradí novým balíkem ovladačů a softwaru.

To, co si budete ke grafikám nyní stahovat, ponese – příjemně střízlivé – souhrnné označení Radeon Software. To má vyjadřovat, že kolem grafik je dnes nabalen velmi široký softwarový ekosystém (AMD ho dokonce přirovnává k malému „operačnímu systému“). Radeon Software bude do jisté míry pokračováním Catalystů pod jiným jménem, neboť vývojová linie vlastních ovladačů GPU bude pokračovat – jsou tak komplexní, že není reálné je kompletně přepsat. Co bude pro uživatele ale zcela nové, bude obslužná aplikace a centrum nastavení Radeon Settings. To nahradí Catalyst Control Center, které bylo čímsi jako fasádou ovladačů Catalyst nějakých deset let.

Radeon Software

 

Radeon Settings přinese na jednu stranu změnu vzhledu, aplikace bude mít „plošší“ uživatelské rozhraní s výraznějším laděním do červené a černé. Zdá se, že tento nový design bude asi sedět hlavně k prostředí Windows 10. Podstatnější je, že nástroj bude zcela nový, napsaný údajně nad knihovnami Qt (běží tedy na stejné technologii jako třeba Linuxový desktop KDE, ale i řada jiných programů). Proti Catalyst Control Centeru, používajícímu jazyk .NET by to mělo přinést mnohem svižnější chování a co je důležité, rychlý start. Podle AMD má se mají Radeon Settings otevřít až desetkrát rychleji: firma udává naměřených 0,6 proti 8,0 sekundy.

Radeon Software
Radeon Software: nová aplikace nahrazující Catalyst Control Center

Radeon Software

 

Aplikaci Radeon Settings si můžete prohlédnout na snímcích a propagačním videu, samotný software zatím ještě dostupný není. Aplikace bude mít nahoře a dole dvě lišty pro vyvolání jednotlivých podsekcí. Ty budou řešit všechny stávající funkce CCC; kromě toho přibyly různé novinky – od pofidérních „sociálních odkazů“ na Facebook, YouTube, Twitter a tak podobně po notifikace. Skrze tu by se také mělo vrátit upozorňování na dostupnost nových verzí, které AMD z Catalystů odstranilo kvůli bezpečnosti před třemi lety.

 

Reklamy na uvítací obrazovce?

Asi nejpodstatnější novou věcí Game bude Manager, automaticky aktualizovaný/detekovaný seznam nainstalovaných her, z nějž se budou dát nastavit zvlášť volby či profily pro jednotlivé tituly. Mimochodem, zdá se, že na uvítací obrazovce se počítá i s přítomností nějakých aktuálních oznámení od AMD, ale také rovnou reklamy. Radeon Settings tak bude dalším místem, kam tato tendence dojde, doufejme, že tento „obsah“ nebude moc otravný. Podl snímku dialogu s nastaveními se naštěstí zdá, že reklama se bude dát vypnout, pokud nebudete chtít „sponzorovat“.

 

 

Radeon Software „Crimson Edition“ 15.11 možná tento měsíc

S přejmenováním se mírně změní i číslování verzí, naštěstí ale nijak zmatečně. Radeon Software bude mít číslo hlavní/„major“ verze vyjádřeno slovně, první vydání nyní na přelomu roku 2015 a 2016 se například bude jmenovat „Crimson Edition“ (rudá/karmínová edice). Kromě toho ale bude stále pro přesnější vymezení verze použito i původní číselné označení typu 15.11 (rok/měsíc), které zachová kontinuitu s Catalysty.

Radeon Software
Značení verzí, které AMD plánuje pro Radeon Software

Přezbrojení z Catalyst/Catalyst Control Center na balík Radeon Software s aplikací Radeon Settings by se podle AMD mělo odehrát ve zbývajících měsících roku. V listopadu nebo prosinci by se tedy mělo objevit první vydání v novém designu. Podle webu AnandTech by jinak frekvence vydávání neměla v budoucnu být nějak radikálně odlišná, počítá se s vydáváním stabilních WHQL verzí s širšími rozestupy, mezi nimiž pak budou přicházet naopak častější beta vydání. Poněkud potutelně se prý AnandTech zeptal i na to, zda AMD náhodou také neplánuje zavést povinnou registraci pro stahování těchto ovladačů jako Nvidia, na což je naštěstí odpověď ne.

KL24

Tyto změny v softwarové oblasti lze spojovat se změnami v organizaci samotné firmy, v níž se letos týmy pracující na GPU a souvisejících záležitostech spojily v novou samostatnou divizi Radeon Technology Group. Lze tedy možná čekat i další postupné změny ve fungování různých věcí.

Zdroje: AMD, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?