Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD už pracuje na architektuře Zen 5. Inženýři od procesorů nyní mají posílit vývoj GPU. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 11. 4. 2018 14:44

    Eagle_registered

    Ještě jsem udělal krátký research k tématu.

    Chyba je ve Specification Update vedena pod VLI89 - https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/specification-updates/atom-e3800-family-spec-update.pdf


    VLI89 System May Experience Inability to Boot or May Cease Operation

    Problem: Under certain conditions where activity is high for several years the LPC, USB (low speed and full speed) and SD Card circuitry may stop functioning in the outer years of use.

    Implication: LPC circuitry that stops functioning may cause operation to cease or inability to boot. SD Card or USB circuitry that stops functioning may cause SD Cards to be unrecognized or Low Speed or Full Speed USB devices to not function. Intel has only observed this behavior in simulation. Designs that implement the LPC interface at the 1.8V signal voltage are not affected by the LPC part of this erratum.

    Workaround:Firmware code changes for LPC circuitry and mitigations for SD Card & USB circuitry have been identified and may be implemented for this erratum.

    Status: For the steppings affected, see the Summary Tables of Changes


    Vtip celé věci je v tom, že Atomy C2000 umíraly také kvůli chybě v návrhu LPC sběrnice - viz chyba AVR54 v tomto Specification Update
    https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/specification-updates/atom-c2000-family-spec-update.pdf


    Přišlo se na to až po delším čase. U Atomů C2000 lze očekávat non-stop provoz, jsou to serverové procesory. Atomy E3800 jsou embedded řešení, používá je např. deska Intel NUC DE3815TYBE, která má vývody na I2C sběrnici - tedy se dá čekat, že tyhle Atomy budou řídit různé průmyslové stroje. Tedy také budou mít delší dobu provozu než běžné desktopy.

    A teď to "nejlepší" - když jsem porovnal 10 náhodně vybraných veřejně dokumentovaných bugů vedených ve Specification Update pro Atom E3800 s bugy vedenými pro Celeron a Pentium N- a J- (https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/specification-updates/pentium-n3520-j2850-celeron-n2920-n2820-n2815-n2806-j1850-j1750-spec-update.pdf), všechny jsou stejné. Nemůžu se zbavit dojmu, že procesory mají zcela stejný základ že chyba s umírající LPC se dříve či později projeví u všech Atomů Bay Trail - je to patrně jen otázka četnosti používání. Pokud ho někdo provozuje jako server 24/7, může to mít stejné následky jako u Atomů C2000 a E3800.