Hlavní navigace

AMD předvedlo dvanáctijádrový procesor

26. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny se objevila zpráva, že AMD uspíší vydání šestijádrových Opteronů, které jsou kódově označeny Istanbul. Očividně se čipy už nějakou dobu vyrábí, neboť AMD předvedlo novinářům prototyp serveru s dohromady 48 jádry ve čtyřech socketech.

12-core opteron magny cours

Počítáte správně, to vychází jako neuvěřitelných dvanáct jader na jeden procesor. Magny Cours, jak se tyto Opterony jmenují, ale nejsou tak docela skutečná dvanáctijádra. V jednom balení jsou ukryty dva čipy Istanbul, přičemž každý má svou vlastní operační paměť (celý „dvojprocesor“ má tedy dohromady čtyři paměťové kanály). Ptáte se, do jaké patice je Magny Cours určen? Je to Socket G34, který byl odhalen už loni.

MMF24

Mamutí „dodeca-core“ procesory by měly být dostupné už v prvním kvartálu roku 2010 a budou označeny jako Opteron řady 6000. V roce 2011 bude Magny Cours nahrazen procesorem založeným na nové architektuře Bulldozer. Interlagos bude vyráběn 32nm postupem a ponese až 16 jader – pochopitelně půjde opět o slepenec dvou (tentokrát osmijádrových) čipů.

Zdroj: Heise.de – c't magazin

Autor článku