Hlavní navigace

Názor k článku AMD předvedlo Zen 4: Frekvence až 5,5 GHz a nárůst ST výkonu o více než 15 % od MaraOu - Jestli on to neni zamer?!… takhle nemastne neslane...

  • 24. 5. 2022 9:39

    MaraOu

    Jestli on to neni zamer?!… takhle nemastne neslane prezentovat.

    Pokud to ma byt opravdu velka bomba, tak by si uz ted zarizli poptavku po ZEN 3 a strelili se tak do vlastni nohy.

    Druha moznost je horsi. ZEN4 navhli ­(zarizli­) tak aby vyrazne nevycnival a tudiz by tezili stale z velkeho prodaneho objemu 7nm procesu. Na 5nm maji vyrazne horsi kapacity, proto se razny prechod nemusel vyplatit.

    Vtipne je, ze zobrazili vysledek prave a jenom z Cinebench, ktery neprofituje z vetsi cache a soucasne myslim neprofituje z novych instrukci ­(AVX 512­).

    Cili v MT aplikacich pro rendering a podobne cekam stagnaci. Tam se lidi budou drzet starsiho ZEN3 kvuli pomeru vykon­/cena.

    Ve specifickych ST aplikacich ktere profituji za cache ­(Hry­), nebo z AVX512. Ocekavam skok ve vykonu mozna 25%+ misty i vice.

    To je zajimave, protoze jednak by porazil intel na jeho tak dlouho budovanem hristi, ktere bylo dobrovolne opusteno kvuli big.LIttle ­(AVX512­) a soucasne si podrzi vyznamny zajem o 7nm a teda posili celkovy objem na trhu ­(7nm+5nm­).

    Zatim to teda vypada na majstrstyk :­)