Hlavní navigace

Názor k článku AMD předvedlo Zen 4: Frekvence až 5,5 GHz a nárůst ST výkonu o více než 15 % od Jan Olšan - Ono to navýšení ST výkonu IMHo bude o...

  • 24. 5. 2022 15:33

    Jan Olšan

    Ono to navýšení ST výkonu IMHo bude o trošku vyšší než těch 15 %, já si tipnu tak 17 %, a to IPC vyjde podle mě o trošku víc než to teď vypadá.

    Přece jenom, je 4,5-5 měsíců před vydáním, takže ještě asi neví, jak se povede všecko vychytat a jestli se neobjeví ještě nějaký bugy, který zhorší výkon. Firmware, na kterém se to CB23 testovalo, je taky 5 měsíců před vydáním. Tudíž opatrnost tam asi bude, něco ve stylu toho slibu +40% IPC u Zenu 1 versus pak chlubení se, že to dopadlo líp.

    Přemýšlel jsem, jestli AMD uvádělo "údaje o výkonu" někdy takhle brzo, ale už to mám všechno zmixovaný, tak nevím.

    Ale vzpomněl jsem si, že v roce 2019 když odhalili Zen 2 (1,5 měsíce před vydáním), tak Lisa Su řekla, že IPC je lepší o 13 % (nebo to bylo o 15%, tehdy se uvádělo oboje), ale že originální konzervativní odhad, který interně měli, byl IPC +8-10 %.

    Tak teď to třeba bude podobný. Pokud teda nenarazili na to, že tyhle tickové architektury vylepšují výkon tím, že řeší slabší místa těch tocků před nima, a na Zenu 3 se ukázalo, že se nedá nic zlepšit, vůbec žádný chicken bity :D Ale snad ne.