Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD předvedlo Zen 4: Frekvence až 5,5 GHz a nárůst ST výkonu o více než 15 %. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 24. 5. 2022 15:44

    Jan Olšan

    Jako to AVX-512 nemusí a nejspíš nebude přímo zlepšovat výkon. AMD asi nepřidalo SIMD jednotky, pořád to bude nejspíš mít ty 256bitový pipeline co má Zen 3 - už tam totiž vypadají, jako by byly připravované pro počítání 512bitových vektorů použitím dvou 256bit jednotek. Zen 4 k tomu jenom přidá registry a tu infrastrukturu.

    Takže Zen 4 nejspíš nebude mít vyšší výpočetní kapacitu v AVX-512 proti tomu, kdy by počítal jenom instrukce AVX2. Něco jako bylo AVX/AVX2 u Zenu 1. Až někdy v další generaci dojde na rozšíření výpočetních jednotek a rozšíření propustnosti load/store, aby těm 512bitovým vektorů odpovídala.

    Tady v téhle první fázi bude význam AVX-512 prostě v tom, že s ním budou procesory kompatibilní. AVX-512 má mask registry a podobné věci, které hodně usnadňují programování, takže programátoři chtějí kompatibilitu, i když to přímo nepřidá viditelně výkon. A je důležité, aby ta sada byla u co nejvíc CPU, protože jinak mají programátoři problémy ji používat.

    Jako budou asi nějaké případy, kdy AVX-512 umožní optimalizovat nějaký kód, který s AVX2 optimalizovat nešel, ale to budou výjimky, jako ten směšný benchmark co používal AnandTech, který běžel na Cannon Lake 13×$ rychleji (...).