Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD předvedlo Zen 4: Frekvence až 5,5 GHz a nárůst ST výkonu o více než 15 %. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 24. 5. 2022 19:08

    Jan Olšan

    Intel to taky IMHO nebude mít tak lehké, Raptor Lake zdvojnásobí jen tu část E-Core, jádra P-Core budou mít individuálně vyšší výkon, ale asi to nemusí být ani úplně neutrální příkonově. Ty E-Core budou potřebovat TDP navíc. Raptor Lake je pořád na stejném procesu jako Alder Lake, maximálně s nějakým inkrementálním tuningem v rámci té generace technologie. Proti tomu bude Raphael na 5nm dost ve výhodě (a je možné, že bude moct konzumovat větší procento TDP v jádrech, pokud 6nm IO čiplet sežere v zátěži míň).

    Dejme tomu, že ty E-Core dělají třetinu MT výkonu (1 P-Core = 2 E-Core). Pak přidání osmi E-Core samo zvedne MT výkon o 33 % za předpokladu ideálního škálování (ve skutečnosti to může být o něco horší, Alder Lake má výhodu, že má jen 24 vláken, které musí uživit, vs. 32 vláken u 5950X. U Raptora vs. Zen 4 se to srovná, obojí má 32 vláken).

    Proti tomu teď v tomhle demu měl Zen 4 o 45,5 % vyšší výkon v MT (ale je to jenom ta jedna úloha), což je dost.

    Podle mě Intel s 8+16 big.LITTLE nebude schopný dorovnat 16c/32t Zen 4, pokud nepůjde nahoru spotřeba, třeba až někam na 300 W. Ono i srovnávat 142W (nebo v budoucnu 170W) AMD a k tomu 240W Intel a a slavit, když Intel vyhraje nebo bude blízko... to je jak z doby FX-8350 versus i7-3770K (ale obráceně). I když beru, že to dneska lidem zdá se nevadí.