Hlavní navigace

AMD přidá do nabídky pamětí 2133MHz moduly. I s vlastním profilem AMP

9. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdejší vstup AMD na trh s paměťovými moduly byl velkým překvapením. Dnes se již mluví o tom, že stejné ždímání značky Radeon aplikuje společnost i na úložiště SSD. Proto není překvapující, že se AMD hodlá pamětí držet. Včera oznámila vydání dalšího modelu či řady, kterou můžeme brát jako odpověď na výhrady, že paměti Radeon neoplývají žádným zvláštním výkonem.

Doposud AMD nabízelo paměťové moduly série Value, Entertainment a Performance. Nejvýkonnější (posledně jmenovaná) se však zastavila na efektivní frekvenci 1866 MHz, což už je dnes víceméně standard. Značka Radeon, primárně spojená s herní grafikou, tedy s obsahem balení spíše kontrastovala. AMD nyní ovšem přidává novou a rychlejší sérii, tentokrát nazvanou Gamer. I ta nicméně nejde s rychlostí tak vysoko, jako konkurence (například nedávno vydané 2600 MHz moduly Adata).

AMD Radeon Memory Gamer Series

Paměti AMD Gamer Series jsou pochopitelně typu DDR3; nabídnou takt 2133 MHz a časování 10-11-11-30. Vykoupeno to bude zvýšeným napětím 1,65 V. Moduly jsou vybaveny běžným rozvaděčem tepla (údajně z „prvotřídního hliníku“). Žádné masivní chladiče se nekonají, takže by na desce nemělo nic zavazet a bránit instalaci chladičů CPU. Paměti jsou vybaveny profilem XMP, ovšem vedle něj obsahují také profil AMP, což je doma upečená alternativa od AMD.

Kapacita modulů je zdá se 4 GB, přičemž v prodeji budou kity po dvou a po čtyřech kusech. Ve specifikacích na stránkách AMD panuje poněkud zmatek, na jednom místě se píše o maximální dostupné kapacitě 32 GB, což by znamenalo 8GB moduly. Pokud nejde o chybu, mohla by se tedy ještě větší varianta vynořit. Balení 4 × 4 GB je každopádně v nabídce za cenu 155 USD.

 

S moduly série Gamer se pojí ještě jedna drobná specialita. Jak možná víte, dostanete k pamětem od AMD také licenci na utilitu RAMDisk (od firmy Dataram). K sérii Gamer nicméně dostanete nadstandardní verzi. Normálně je totiž licence omezena na vytvoření ramdisku do velikosti 6 GB, zatímco verze pro sérii Gamer vám dovolí použít až 64 GB – jen škoda že tak velké moduly nekoupíte. Tento bonus nicméně bude asi pouze časově omezenou akcí (a také se možná bude týkat jen nákupu ve vybraných obchodech).

AMD Radeon Memory Gamer Series (přibalený RAMDisk)

KL24

Frekvence DDR3 2133 MHz by snad měla být oficiálně podporována v desktopových verzích APU Richland, které by snad měly dorazit na trh v červnu. Pro grafický výkon APU je rychlost pamětí poměrně stěžejní, takže výkonnější kit dává smysl. Bylo by poněkud zvláštní, kdyby AMD nemělo optimální paměti pro vlastní procesory.

Zdroje: AMD, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?