Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD odhalilo Zen 2: velká zlepšení architektury CPU, šílené hybridní MCM v serverech. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 7. 11. 2018 22:13

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Jinak teda pro přesnost - to 256bitové SIMD je opravdu velká a důležitá změna. Ale na druhou stranu musím dodat, že se netýká obecně všech programů.
    Když nějaký program AVX/AVX2 nepoužívá, tak se neprojeví, nebo maximálně jen hodně nepřímo (pokud třeba OS/knihovny/kompilátor používají AVX memcpy a podobně).
    Ty změny, které byly prezentované pro frontend, zase tak velké nejsou, to by mohlo být u Intelu v rámci "ticku", nebo by "tick" mohl mít klidně i větší. Viz to Cannon Lake nedávno: https://www.cnews.cz/intel-core-i3-8121u-test-recenze-reddit-vykon-ipc-architektura-10nm-cannon-lake


    Takže je otevřená možnost, že na první pohled Zen 2 nebude vypadat moc změněně proti Zenu 1 a ve velkém množství programů třeba nebude mít velký nárůst IPC (třeba jen nevím, ~5 %). A velká zlepšení se objeví jenom v tom HPC, enkódování, multimédiích, renderingu s AVX2 (Blender, C-Ray, ale ne už Cinebench). Pro mě osobně je SIMD dost důležité, takže já osobně bych to pořád považoval za velkou architektonickou změnu (256bit. jednotky jsou už rozhodně "tock"), ale spoustě lidí by to asi přišlo jako málo.

    Rozšíření SIMD na 128bitů bylo mimochodem hlavní přínos K10 proti K8. I když tam se dá říct, že dopad v reálu byl vyšší, protože SSE/SSE2 bylo používanější a je obecně aplikovatelnější než AVX/AVX2. A taky K10 přece jen mělo slušně zlepšené IPC i mimo SIMD kód, iirc.