Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD odhalilo Zen 2: velká zlepšení architektury CPU, šílené hybridní MCM v serverech. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 11. 2018 20:49

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Na Intel se ten kód v AVX/AVX2 obvykle psal, ladil/profiloval a asi se na tom moc nezmění, takže i z tohoto důvodu pravděpodobně bude mít lepší přínosy z AVX/AVX2 Intel. Když něco programátor napíše neoptimálně pro Intel, tak při ladění na to přijde a změní to/opraví. Pokud tam nějaká nuance nebude sedět AMD (které třeba má jiné latence/propustnost u některých instrukcí nebo jiné bottlenecky), tak na to nepřijde.

    Zjednodušeně řečeno, ten kód se obvykle samovolně "vytrénuje" na to, aby to sedělo Intelu (a pak záleží na tom, jestli taková podoba kódu sedí i AMD). Respektive, při tom psaní se to takhle přizpůsobí tehdy používané architektuře. Klidně se může stát, že o generaci dvě později ji Intel změní a pak už to pro novější CPU optimální být nemusí. IIRC například v Sandy Bridge se snížil výkon shuffle instrukcí, takže je klidně možné, že třeba některý asemblér počítající s vlastnostmi Nehalemu by pro Sandy Bridge byl ideální v jiné podobě.