Hlavní navigace

AMD prodalo 2 miliony HD48x0

9. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeony série 4000 jsou s námi již nějaký ten čas a možná nastává ta pravá chvíle, zhodnotit jejich (ne)úspěšnost na trhu. Server Fudzilla přinesl ve své zprávě statistiku, která hovoří o dvou milionech prodaných grafických karet od začátku prodejů (toto číslo berte s rezervou, ostatně viz zdroj, nicméně zdá se být vcelku reálné), přičemž jsou započítány všechny Radeony HD 48x0. V tomto statistickém „koláči” jistě najdeme veleúspěšný Radeon HD 4850, který je skutečně vynikající a od něhož se takovýto výkon před vydáním nečekal. O něco menší kus si ukousl model HD 4870, který byl určen spíše pro majetnější hráče, kterých není takové množství.

Radeon HD 4850

Je pravdou, že AMD takovýto úspěch potřebovalo jako sůl, aby se konečně dostalo do černých čísel a začalo generovat zisk. Nvidia na „překvápko” od AMD odpovídá v podstatě až nyní, kdy s novými ovladači GeForce 180.48 překonává GeForce 9800 GTX+ Radeon HD 4850 mnohdy nepříjemně výrazně, přičemž před pár měsíci to byl právě druhý jmenovaný, který kartu ze stáje Nvidie válcoval jak cenou, tak výkonem. Výkon GeForce GTX 260 s 216 stream procesory je pak ještě zajímavější, tato karta totiž Radeonu HD 4870 utíká nad očekávání hodně a AMD na tento fakt zareagovalo ohlášením slev. Nutno ale podotknout, že i AMD připravuje odvetný úder a je možné, že Catalysty 8.12 vrátí Radeony zase zpátky do hry. 

Na závěr nezbývá, než AMD pogratulovat za skvěle odvedenou práci a popřát podobné úspěchy i s nadcházející generací grafických karet. Snad to bude stát za to jako letos, na řadě je Nvidia.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku