Hlavní navigace

AMD proti GeForce GTX 980 příští měsíc vytáhne 8GB modely Radeonu R9 290X

30. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vypadá to, že AMD zatím nemá v oblasti GPU připravenou odpověď na GeForce GTX 980 a GTX 970 v podobě podobně výkonného (ale přitom ne až tak žravého) čipu, jako je GM204. O novém highendovém GPU sice máme určité zvěsti, zatím ale ještě zřejmě není zralé k uvedení. AMD proto bude muset bojovat jinými zbraněmi a zdá se, že jednou z nich bude velikost grafické paměti. Příští měsíc ve spolupráci s výrobci karet pošle na trh modely s 8 GB paměti.

Podle švédského webu SweClockers chystá AMD uvedení 8GB verzí Radeonu R9 290X. To není úplná novinka, možná si ještě pamatujete na karty Vapor-X od Sapphire, které 8 GB GDDR5 měly, nicméně šlo o poměrně omezenou edici. Nyní by mělo jít o systematičtější, standardizovanější a také oficiálně posvěcenou iniciativu více výrobců: 8GB verzi R9 290X údajně uvede PowerColor, Club3D a nepřekvapivě také Sapphire (zda to bude nový model, není známo). Zřejmě dojde i na nějaké koordinované uvedení, neboť podle SweClockers mají karty jít na trh shodně 6. listopadu (novembra).

Aktualizováno (30. 10. 2014):
Svůj 8GB Radeon R9 290X uvede podle VideoCardz také MSI, půjde o kartu řady Gaming.

Radeon R9 290X Vapor-X s 8 GB paměti od Sapphire (VideoCardz)
Radeon R9 290X Vapor-X s 8 GB paměti od Sapphire (VideoCardz)

Radeon R9 290X je pro zvedání kapacity RAM takříkajíc připraven. Na rozdíl od obvykle používané 256bitové paměťové sběrnice má totiž paměťový řadič v celkové efektivní šíři 512 bitů. Jelikož má dvakrát širší sběrnici, je také možné na kartu při stejné kapacitě čipů GDDR5 navěsit dvojnásobné množství paměti. Je tedy poměrně logické, že AMD nyní tuto možnost využívá.

Problém pro AMD je, že zvětšená paměť se má šanci projevit jen v nejnáročnějších nastaveních a na olbřímích rozlišeních. Tam už ale zase karta sama nemusí mít dost hrubého výkonu. Ve většině testů tedy asi 8 GB RAM Radeonům proti GeForce moc nepomůže. Na druhou stranu asi nelze vyloučit určitý „marketingový“ efekt, byť ten by měl platit spíše na neinformované jedince. Pravda, logika „větší je lepší“ (případně šance se pak velikostí paměti chlubit) může zapůsobit i podvědomě na uživatele, kteří jsou si jinak omezené užitečnosti vědomi.

 

Odvrácenou stránkou věci ale je, že paměť není zadarmo, takže karty vybavené 8 GB GDDR5 budou mít vyšší výrobní náklady a logicky také vyšší prodejní ceny. Naštěstí aspoň R9 290X nepotřebuje nejrychlejší 7GHz čipy, i tak se ale tyto karty jistojistě budou prodávat s určitou „vysokohorskou přirážkou“. Ta má podle SweClockers činit zhruba 10 % ceny, ale vzhledem k tomu, jak teď u různých Radeonů propukají slevy, by rozdíl v reálu často mohl být i o dost vyšší.

KL24

AMD Radeon

Zdroje: SweClockers, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?