Hlavní navigace

AMD prý bude mít nová GPU Volcanic Islands už v září – ale ne pro Radeony

6. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O příští generaci GPU od AMD, která ponese označení podle různých sopečných ostrovů (a celkově se jí proto přezdívá „Volcanic Islands“) toho zatím mnoho nevíme. Očekává se, že by společnost mohla uvést novou vlnu čipů (a oživit tak svou pozici v highendu) někdy v závěru tohoto roku, nicméně důvěryhodných informací je skutečně minimum. Dle švédského webu SweClockers, který obvykle „v kachnách“ nejede, by ale první nové GPU, zřejmě tvořící špičku nabídky, mohlo přijít již velmi brzy. I když to bude mít háček.

Mělo by se jednat o čip s označením Hawaii (toto jméno již známe nějakou dobu a svým způsobem je již i oficiálně potvrzeno, byť nepřímo). Dle Sweclockers by se mělo jednat o highendové GPU zaujímající v nabídce pozici na špičce. Hawaii má údajně přijít na trh již v září (septembri), čili za pouhých pár týdnů. Jenže potíž je v tom, že firma ho neuvede coby herní grafiku. Jádro Tahiti a Radeon HD 7970 tedy zatím štafetu nepředají a dále zůstanou vlajkovou lodí mezi Radeony.

Dle SweClockers totiž GPU Hawaii bude použito jen pro karty určené k výpočetním úlohám, tedy profesionální řadu grafik FirePro pro servery a potažmo pracovní stanice. Návrh čipu je tedy zřejmě silně zaměřen na výpočetní úlohy (používající OpenCL), podobně jako GK110 Nvidie (a ostatně i Tahiti). Na čipu Hawaii AMD údajně založí jeden nebo více modelů karet, o nichž ale zatím nic nevíme.

Radeon HD 7950 a HD 7970

Není asi příliš pravděpodobné, že by se GPU Hawaii nikdy neobjevilo v herní grafice. Takový Radeon téměř jistě přijde, bude to ale s určitou prodlevou oproti uvedení výpočetních modelů. SweClockers spekuluje, že nová highendová grafika by se mohla objevit okolo 31. října (októbra), neboť tou dobou přijde na trh hra Battlefield 4. Ta patří do programu Gaming Evolved, AMD ji samo používá při propagaci a již dlouho se spekuluje o tom, že ji bude i přikládat ke grafikám v rámci příštího balíku Never Settle. Marketingově by tedy dávalo smysl, aby ruku v ruce s tímto bundlem přišla i nová grafická karta, nicméně jako jistou věc to můžeme brát jen sotva. Připomeňme, že AMD prý chystá změnu značení grafik, takže se zřejmě nebude jednat o Radeon HD 9970.

 

KL24

Celé to trochu připomíná cestu, kterou absolvovalo highendové jádro GK110 od Nvidie – nejprve bylo taktéž uvedené v segmentu výpočetních karet a až z kraje letoška se objevilo jako herní grafika GeForce GTX Titan. Jak podotýká SweClockers, takovýto postup dává dobrý smysl u velkého čipu s novou architekturou, kde lze čekat počáteční problémy s výtěžností. Zatímco herní grafiky se prodávají s nižšími maržemi a ve větších počtech, profesionální trh je zvyklý na i mnohonásobně vyšší cenovky za jednu kartu a celkové dodávky jsou nižší. To umožňuje uvést produkt i s poměrně nízkou výtěžností a přece vydělávat; herní grafiky se stejným čipem pak mohou přijít, až se výroba zlevní a odladí.

Zdroj: SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?