Hlavní navigace

AMD prý chystá novou grafiku s čipem Polaris 11, Radeon RX 560D. Asi opět pro Asii

5. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: AMD

Zdá se, že AMD po Radeonu RX 470D z minulého roku zase chystá speciální „déčkový“ model. Zatímco předchozí byl vyráběn z ořezaných čipů Polaris 10, nyní se chystá „novinka“ na bázi Polarisu 11. V tomto případě ovšem nepůjde o úplně novou konfiguraci, ale možná spíš o přeznačování.

Karta se má jmenovat Radeon RX 560D a informace o ní přinesl čínský web MyDrivers (pro referenci, objevily se na něm třeba i první informace o GeForce GT 1030, která pak skutečně byla o pár měsíců později vydána). Podle tohoto zdroje by za modelem RX 560D asi měla být potřeba udat na trhu částečně vadné nebo nevyhovující čipy Polaris 11 (nebo refreshové verze 21). Jelikož RX 560 je plná verze, nemá teď AMD dobrou možnost se jich „zbavit“. RX 560D proto bude používat ořezanou konfiguraci s 14 CU a 896 stream procesory, čímž se prostor pro částečně deaktivovaná GPU zase vytvoří. Zároveň se tím zřejmě budou odbourávat i případné přetrvávající zásoby Radeonů RX 460, kterých prý možná AMD nebo partnerští výrobci mají větší množství.

S touto konfigurací tedy půjde do značné míry o přeznačený Radeon RX 460, který také používal ořezané Polarisy 11. Podle MyDrivers by se karta zřejmě mohla lišit jiným BIOSem, takže by teoreticky mohla mít zlepšení řady RX 500, jako je lepší spotřeba při přehrávání videa a nízké zátěži (jisté to ale není, vlastnosti by teoreticky mohly zůstat stejné kvůli testování a validaci). Zda budou zachovány i referenční takty nevíme, výrobci ale asi často použijí hotový design, který dříve používaly s modelem RX 460.

MMF24

Starší a větší sourozenec nového GPU: loňský Polaris 11 (Zdroj: PCOnline) Čip Polaris 11 (Zdroj: PCOnline)

Podle MyDrivers by prý Radeon RX 560D mohl mít nižší spotřebu (TDP) než RX 560, což ale asi není úplně zaručené. Spíš bych čekal, že AMD i u této novinky stanoví typickou spotřebu na 75 W (i když v praxi bude zůstávat rezerva). MyDrivers mluví z nějakého důvodu o poloviční spotřebě a dobré efektivitě pro těžbu kryptoměn, ale TDP pod 40 W asi není moc reálné, ostatně podstatně menší GPU Polaris 12 v Radeonu RX 550 má TDP stanovené na 50 W. AMD by pro takovou spotřebu muselo používat výběrové mobilní čipy.

Cenu karty zatím neznáme (měla by asi být někde mezi RX 550 a RX 560), podle MyDrivers by se ale v obchodech měla objevit celkem brzy, někdy do konce tohoto měsíce ve formě nereferenčních modelů různých výrobců. U předchozích „déčkových“ modelů ale platilo, že je AMD prodávalo jen v Asii (hlavně Číně) a na západní trhy se nedostávaly. Je asi velká pravděpodobnost, že toto postihne i Radeon RX 560D, který se tak u nás asi neobjeví, leda že by se jednalo o nějaký sekundární dovoz nebo OEM karty.