Hlavní navigace

AMD prý už zase chystá SSD, tentokrát s Toshibou. Chce je bundlovat

10. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se v roce 2011 na světě objevily paměťové moduly DDR3 prodávané pod značkou AMD Radeon, bylo z toho slušné pozdvižení. Záhy se však ukázalo, že se jedná jen o brandování modulů jiných výrobců. Loni se ale navíc objevily zvěsti, že si k této kuriozitě (která je však stále na trhu) hodlá AMD přibrat dokonce i disky SSD. Uběhl zhruba rok a zprávy, dle nichž AMD chystá uvedení vlastních disků SSD, se opět vracejí.

Informace v tomto duchu přinesl web Fudzilla. Podle něj AMD na úložišti (či řadě úložišť) spolupracuje se společností Toshiba, jejíž paměť NAND by měla být v discích použitá. Dle webu Fudzilla by mělo jít o disk používající řadič z produkce OCZ (Toshiba tuto společnost převzala po jejím bankrotu). S největší pravděpodobností tedy půjde o SSD postavené na technologiích OCZ. Jako řadič by měl být použit Indilinx Barefoot 3 (pokud divize OCZ Storage Solutions mezitím nepřijde s novým).

Disky AMD Radeon SSD by tedy mohly být přeznačenými zařízeními OCZ Vector či OCZ Vector 150, nicméně možná budou mít i své odlišnosti. Podle Fudzilly byly parametry produktu stanoveny týmem inženýrů v AMD, samotné technické plnění těchto specifikací, vývoj a výroba je ale zřejmě plně věcí Toshiby/OCZ. Vzhledem k tomu, že AMD se v takto nejistém podniku asi nebude pouštět do nějakých ambiciozních investic, není asi moc pravidelné, že by se disky lišily od jiných masově vyráběných modelů nějak dramaticky. To by vyžadovalo příliš nákladný vývoj.

Základem pro disky AMD Radeon by se mohl stát například OCZ Vector 150
Základem pro disky AMD Radeon by se mohl stát například OCZ Vector 150

AMD totiž na pole výroby SSD zřejmě nevstupuje se zřetelem disků samotných, jejich produkce nemá být samostatným byznysem. Jejím smyslem je podle Fudzilly to, aby společnost mohla pod svou značkou nabízet bundle komponent téměř kompletní počítačové sestavy, a tak v očích zákazníků zatraktivnit své hlavní artikly (CPU, APU, grafické karty). V různých promoakcích by tak bylo možno – třeba i za zvýhodněnou cenu – nabízet základní desku, procesor, brandované paměti, grafickou kartu i SSD.

Toto logo AMD údajně přichystané pro produkci disků SSD zveřejnil loni web SemiAccurate.
Zda je autentické, či jde o dílo Photoshopu, těžko říct...

Je samozřejmě otázka, jestli se takováto strategie může celkově vyplatit. Pokud je většina vývoje, výroby (a třeba distribuční logistiky) ponechána na OCZ a Toshibě, nejedná se pro AMD o velký risk. Zda bude Toshibě za tuto službu nějak platit, či zda bude jeho „vkladem“ už samotná značka Radeon a nějaký ten marketing, to pochopitelně nevíme. Partnerství by asi mohlo vypadat podobně jako to s výrobci pamětí, které zdá se funguje zdárně. Jestli se ovšem na trhu SSD se značkou Radeon uchytí a najdou si niku mezi produkcí velkých výrobců, jako je dnes značně populární Samsung, to si hádat netroufnu.

CS24

 

Zdroj: Fudzilla