Hlavní navigace

AMD prý v roce 2014 uvede čip do tabletů s Androidem. Na bázi architektury ARM

1. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

A ze světa procesorů architektury ARM v krátkosti přichází ještě další zpráva. Společnost AMD se dle neoficiálních informací údajně nespokojí s tím, že tuto alternativní architekturu licencovanou od britské společnosti ARM Holdings nasadí v serverechčipech pro sektor embedded. Naopak, firma údajně chystá útok i na oblast mobilních zařízení. Na rozdíl od Intelu se přitom v této oblasti spolehne právě na instrukční sadu ARM.

Tvrdí to alespoň švédský web Sweclockers, zřejmě na základě dle zákulisních informací (berte je zatím raději jako neověřené a s rezervou). Má se jednat o čipy (respektive, „alespoň jeden procesor“) určené pro tablety a podobná mobilní zařízení běžící pod systémem Android od Googlu – vůbec první počin AMD v této oblasti. Přijít mají přitom již příští rok (2014), tedy zhruba ve stejném horizontu jako již dříve oznámené čipy pro servery.

Jméno, které ponesou čipy AMD pro Android, zatím neznáme, ale firma by je údajně mohla předběžně oznámit ještě letos, až odhalí nové mobilní roadmapy. Procesory mají dle Sweclockers být již 64bitové, AMD začne rovnou s architekturou ARMv8. V procesoru by v souladu s tím měla tepat jádra Cortex-A57 nebo Cortex-A53, případně obojí, počet jader zatím znám není. Sweclockers ale uvádí, že AMD hodlá tato CPU spárovat s vlastním grafickým řešením architektury GCN, což bude asi hlavním specifikem ARMů z dílny AMD ve srovnání s konkurencí.


Tabletový čip AMD Temash s architekturou x86

AMD jde takto tedy ve stopách Nvidie a jejích mobilních čipů Tegra. I jejich devizou má být vlastní grafické jádro odvozené z plnohodnotných desktopových grafik GeForce (pravda, Nvidia se nedávno rozhodla tuto exkluzivitu zrušit a svá GPU nabídla k licencování). Rozdílem je, že Tegry zatím používají poměrně starou architekturu, zatímco GCN je aktuální; v roce 2014 však i Nvidia přezbrojí na Keplera, čímž deficit smaže.

 

Je otázka, co by potvrzení této zprávy znamenalo pro „malá jádra“ architektury x86, tedy linii Bobcat, Jaguar a jejich připravované následovníky. Vývoj čipů pro dbě platformy zavání tříštěním zdrojů, ale zároveň bude pro stroje s Windows architektura x86 nezbytností ještě asi dlouhá léta. Nemyslím si proto, že by firma rezignovala na připravovaná APU Beema a to, co přijde po nich. Je ale otázka, zda by nebylo strategičtější místo licencování vyvinout na bázi architektury x86 čipy, které by se provozními vlastnostmi přiblížily či vyrovnaly tomu, co nabízí tábor ARM. Což je cesta, kterou volí Intel. Na druhou stranu, pokud si trh žádá Android a čipy ARM, proč se tomu bránit. Uvidíme, zda bude tento podnik pro AMD ziskový.

MMF24

Logo společnosti ARM

Zdroj: Sweclockers