Hlavní navigace

AMD prý zase nebude mít highendové Radeony. 7nm GPU Navi má být jen pro mainstream

12. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Po uvedení Radeonů RX 500X pro OEM trhy je tu ještě jedna zpráva týkající se grafických karet či GPU od AMD. Týkají se 7nm GPU Navi a přinesl je web Fudzilla, který v některých případech má hodně dobré informace (například o 32jádrových procesorech Epyc věděl roky dopředu, ač tehdy jejich specifikace zněly hodně neuvěřitelně).

O architektonických vlastnostech nebo specifikacích Navi zatím není nic známo, ale Fudzilla uvádí, že k těmto GPU zná jednu důležitou věc. Radeony na nich založené údajně nebudou mířit na highendový výkon, naopak by prý opět mělo jít o poměrně malý čip, který by byl určený do oblasti „mainstreamu“. Navi, které má přijít na 7nm procesu příští rok, by dle tohoto bylo hodně podobné generaci čipů Polaris z roku 2016, které také realizovaly jen GPU pro cenová patra mainstream a nižší. Velikost nejvýkonnějšího Polarisu byla jen 232 mm², zatímco u highendové Vegy 484 mm². Navi by tedy bylo v podstatě náhradou za Radeon RX 580.

Podle Fudzilly by výkon tohoto čipu mohl být podobný dnešnímu 14nm GPU Vega, tedy Radeonu RX Vega 56/64, potažmo GeForce GTX 1080 od Nvidie. Tím, že bude vyráběn na 7nm procesu, se do relativně malé plochy samozřejmě vejde více jednotek. Ovšem výkon highendu se v další generaci pochopitelně také pohne výš. Pokud má Fudzilla s touto zprávou pravdu, pak by se příští rok opět opakovala situace s Polarisem, kdy AMD vynechalo nejvýkonnější segment a nemělo v něm konkurenci pro soudobé karty Nvidie.

Jen jedno GPU Navi?

Fudzilla píše, že Navi totiž nemá (alespoň při vydání) obsahovat dvě GPU, ale snad jen jedno. To je zvláštní detail, jelikož podle dřívějších interních roadmap, které publikoval web VideoCardz, mělo existovat Navi 10 a Navi 11, tedy minimálně dvě GPU. Možná, že tu nastal nějaký informační šum, ovšem je také možné, že byl vývoj jednoho z těchto GPU zrušen (což už možná postihlo Vegu 11). Pokud tedy Navi 11 nemělo být čip ještě pro nižší segment trhu než je mainstream, jako byl Polaris 11, a Navi 10 nebylo oním mainstreamem. Tuto zprávu je jako obvykle třeba brát s určitou rezervou, zvlášť vzhledem k tomu, že je uvedení dost daleko, ovšem Fudzilla jak už bylo řečeno patří k těm lepším zdrojům.

MMF24

V dřívější roadmapě byly v generaci Navi dvě GPU, Navi 10 a Navi 11 (Zdroj: VideoCardz) V dřívější roadmapě byly v generaci Navi minimálně dvě GPU, Navi 10 a Navi 11 (Zdroj: VideoCardz)

Absence highendového GPU pravda moc nezapadá do finanční strategie AMD z roku 2017, podle které se firma chtěla více (než dřív) zaměřit na dražší produkty, které jsou spojené s vyšším ziskem. Ovšem pokud nebylo na vývoj více GPU dostatek zdrojů, pak asi dává smysl dát prioritu mainstreamu, který představuje největší část trhu.

Vícečipový highend? Zatím pouhé spekulace

AMD by ještě teoreticky mohlo highend pokrýt i tímto stejným GPU, pokud by se potvrdily spekulace, že s Navi plánuje udělat něco jako Ryzen Threadripper nebo Epyc v procesorech. Tedy grafiku, která by byla složena ze dvou nebo více propojených čipů (ovšem tvářila by se jako jedno GPU, nikoliv jako CrossFire). Jenže tyto spekulace zatím postrádají jakékoliv opory v konkrétních uniklých informacích, takže s touto koncepcí asi nelze moc počítat. Přinejmenším dokud se pro takové plány na MCM grafiky v generaci Navi nějaký doklad neobjeví.