Hlavní navigace

AMD prý zlevní APU a CPU pro desktop. Chystá se na červnový příchod Richlandu

21. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud plánujete v horizontu nějakých dvou měsíců stavět počítač (či provést upgrade) a není vám proti srsti sáhnout po APU značky AMD, čeká vás možná při nákupu příjemné překvapení. Podle webu DigiTimes má totiž firma údajně v plánu tyto čipy zlevnit. Krok má být přípravou na vypuštění APU Richland v červnu.

Slevy by měly dosáhnout výše 8–16 % ceny, a AMD je údajně plánuje na konec dubna (apríla). Týkat se mají APU generace Trinity – výslovně je zmíněn čip A8-5600K. Navíc se do seznamu ale připletla i CPU pro socket AM3+, DigiTimes hovoří o modelech FX-8320, FX-6300 a FX-4300. Ty jsme nedávno recenzovali (zdezde) a jejich zlevnění by mohlo souviset s příchodem silnějších modelů FX-4350 a FX-6350.

AMD A10-5800K

Uprostřed května (mája) se má také údajně začít prodávat nový model APU, pojemnovaný A4-4000. Podle modelového čísla by se mohlo jednat o lowendový čip Trinity se dvěma jádry, ve hře by snad mohlo být i něco založeného na novém Kabini.

Důvodem slev (minimálně těch, týkajících se Trinity) má být plánovaný nástup následující generace APU pro desktop, nesoucí označení Richland. Zatímco verze pro notebooky je již na světě, modely pro stolní počítače (socket FM2) prý AMD vypustí na trh začátkem června. Jaké jsou údajně jejich parametry, jste se již mohli dozvědět zde, zpočátku údajně mají přijít jen dražší čipy (zřejmě čtyřjádra), mezi nimi A10-6800K a A8-6600K. AMD mimochodem vydání chystá zhruba ve stejném termínu, kdy je očekáván i start Haswellu od Intelu.

Motiv APU řady A

Pomocí Richlandu by údajně AMD chtělo zlepšit svůj propadající se tržní podíl (za minulý rok údajně klesl pod 17 %, navíc v jeho průběhu byla tendence klesající). Dle zdrojů, které se DigiTimes svěřily, by AMD dokonce chtělo z nových APU vytěžit návrat nad 20% hranici. Pokud s něčím takovým firma interně opravdu počítá, jedná se dle mého názoru o značně ambiciózní cíl. Nejsem tak docela přesvědčen, že by Richland byl schopen podílem rychle hnout o několik procentních bodů. Mohl by však s trochou štěstí (či pomoci od Intelu) nastartovat růst.

 

KL24

Pokud stojíte před nákupem PC (nebo komponent) dnes a čekání vám není vhod, není asi na místě si s plánovanými slevami příliš lámat hlavu. Cena APU generace Trinity není až tak vysoká, takže byste na zlevnění vydělali nejspíš jen pár stokorun. Cena v našich končinách se navíc odvíjí od kurzu koruny k dolaru (který v souvislosti s krizí na Kypru hrozí zhoršením) a nezávisle na tom zdražují v poslední době operační paměti.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?