Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD uvádí levné Navi pro FullHD: Radeon RX 5500 XT má výkon okolo GTX 1650 Super. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 14. 12. 2019 20:49

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Takovej ten argument "už se to zaplatilo tak to můžeme prodávat levně a je to super" je ve skutečnosti nesmysl, trochu podobná věc jako omyl/klam s utopenými náklady.

    To, že "už má zaplacený vývoj" je naprosto irelevantní/zavádějící faktor. Vývoj je fixní položka v rozpočtu a je jedno, odkud se přesně zaplatí. Co firma potřebuje, jsou příjmy, a ty se udělají marží a objemem. Marže je ale rozdíl mezi výrobním/distribučním/logistickým nákladem na vyrobený kus a utrženou cenou. Původní náklady na vývoj ve skutečnosti do marže vůbec nepromlouvají, to je omyl.

    Hmm, myslím, že pro pochopení je nejlepší, když si to představíte tak, že ty náklady na vývoj jsou peníze stojící úplně zvlášť a když chci nové GPU, tak je to jako bych si na něj nejdřív musel vzít úvěr. A když přijde na trh, tak teprv začnu dostávat peníze, který jsou tvořený tržbou, od který se odečtou náklady na výrobu toho jednoho kusu (tzv. variabilní náklady) a ten rozdíl jsou peníze, z kterých splácím ten úvěr.

    Ale současně když se mi úvěr nepovede splatit z toho konkrétního výrobku, tak ještě nutně není průšvih, protože ho můžu splatit z předchozí generace, nebo z budoucí, je vlastně jedno, odkud na ty splátky vezmu. Jediné, co je důležité, je udělal to tak, abych maximalizoval součet výdělků za jednotlivé generace a tudíž měl na splátky co nejvíc peněz. Ne to, abych maximalizoval výdělek z jedné generace na úkor celkového součtu a měl tím peněz na splátky miň!

    Je třeba to vidět v kontextu - když prodlužuju prodej starýho produktu, tak tím zároveň ukrajuju z prodejů novýho. Tj. sice vytřískám víc z Polarisu, ale zase nevydělám na Navi. Takže při téhle falešné logice o "už zaplaceném Polarisu" to akorát tak povede k tomu, že se nezaplatí vývoj té nové generace. To, že "už se vývoj zplatil" nebo "ještě se nezaplatil" taky zejména vůbec nijak neovlivňuje výrobní náklady nebo marži - ty jsou dané čistě cenou výroby u TSMC, pouzdření a tak.

    Pokud pozdní uvedení Navi zabije celkový počet prodaných Radeonů a utržené prachy z nich, tak je to špatně. Ale pokud by dřívější uvedení Navi způsobilo, že se bude muset spousta vyrobených Polarisů zahodit a odepsat (a jejich výrobní cenu teda vlstně místo toho zaplatím z nově prodávaných Navi jako přídavek k jejich vlastní výrobní ceně), tak je naopak špatně to.

    Co z toho přesně je pro firmu optimální varianta z hlediska maximálního výdělku, to tady ovšem těžko odhadneme :)