Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD uvádí levné Navi pro FullHD: Radeon RX 5500 XT má výkon okolo GTX 1650 Super. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 14. 12. 2019 21:00

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ještě řečeno jinak: to, jestli se AMD vyplatí radši prodávat staré grafiky Polaris místo nových Navi, závisí na tom, zda

    1) Peníze, které AMD zbudou z prodaného jednoho GPU po odečtení toho, co zaplatí TSMC atd za jeho výrobu jsou vyšší, než peníze, které zbudou po prodeji jednoho Navi a zaplacení nákladů za výrobu. Za jeden wafer 14nm GPU určitě AMD zaplatí míň, dost možná i za jedno GPU, ale zase za něj míň dostane. Takže kolik doláčů jde do kapsy a jestli je to víc u RX 5500 XT nebo RX 580, jó to nevíme.

    2) Ještě je třeba myslet na možnost, že držení Polarisu na trhu místo Navi může třeba vést ke ztrátě některých zákazníků, tj. sníží se množství prodaných grafik, utrpí značka/renomé do budoucna, zhorší se tržní podíl a zesílí konkurence.
    Takže i když třeba ty prachy, co jdou z jedné karty do kapsy u Polarisu budou větší, tak pořád může být výhodnější ho už nahradit Navi, pokud se započítá dopad těchhle faktorů.

    (No a jak vidíte, opět to vůbec nezávisí na tom, jestli se vývoj něčeho už zaplatil, nebo ne.)