Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Radeony RX 6000 odhaleny: návrat AMD do highendu, specifikace, ceny a data vydání. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 10. 2020 9:28

    mikymauz

    RX6000 řada vypadá dobře, za mne palec nahoru. AMD se po čase zase vrátilo do hry v lepšo- a highendu a to se počítá. Teď už to chce jen počkat na skutečný testy.
    K cenám - tak jak leckde někteří básnili, že "bude výkon 3080 za 15", tak teď asi mají poněkud protažené ksichty. AMD není charita a už nepotřebuje bojovat cenou, aby přežilo, ostatně ceny řízků 5000 jsou názornou ukázkou. I nový Radeony si AMD pěkně nacenila, takže výkonovou konkurenci k Nvidii tu máme, jen ty ceny se nikam níž nepohnou, jak někteří doufali.
    Co se týče Infinity Cache, jsem zvědavý, jaký to bude mít vliv na výkon a hlavně jeho vyrovnanost. V této souvislosti mne už předtím napadalo, zda AMD nepoužije nějakou hw formu spolupráce s cpu, takže Smart Access Memory (SAM...) mne až tak nepřekvapila. Mírně zvedám obočí, jak JO píše "pokud vývojáři u určité hry aktivně budou pro tuto technologii kód optimalizovat" - s podporou nějakých svých specialit směrem k herním vývojářům si AMD v minulosti moc hlavu nelámalo (ve srovnání s Nvidií), tak doufejme, že díky dobrým finančním výsledkům půjde na sw podporu/ovladače víc peněz/lidí/úsilí.
    Ohledně té SAM... pokud to nějakým způsobem více či méně zvyšuje výkon gpu karty, což se zatím přesně neví - rozptyl 2-13%, včetně rage modu; opět, reálné testy napoví... - vyvolává to ve mně poněkud rozpačitý dojem. Jako fajn, že kdo si koupí řízka 5000, získá nějaký výkonnostní bonus pro novou radeonku, ale tohle by mělo být v testech rozlišeno s/bez a rozdíly. Protože to je vlastně výkon navíc, který při obměně starší grafárny na bordu se starším čipsetem získám jen, pokud zakoupím novou desku s 5xx čipsetem a novým řízkem.
    Spotřeby... tak to vypadá, že přímotopy na zimu dodají jak Nvidia, tak AMD. Otázkou je, jak si pápnou případné radeoní nereference. Žádný velký zázrak od AMD jsem tu nečekal, to ostatně nikdo soudný. Chceme-li se současnými gpu architekturami výkon, bude to žrát.
    Paměti... 16GB v základu u těch tří radeonek je hezkých. Osobně u mne to ale není kritický parametr, i těch 8GB mi zcela postačí. Pak je na každém, aby zvážil, co mu která karta/výrobce nabídne pro jeho user case a za kolik.
    Dostupnost AMD/Nvidia neřeším, koupím, až se usadí prach, testy a ovladače ;)