Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD uvádí 12nm Ryzeny 2000. Lepší IPC a takty s jádry Zen+, vyšší výkon ve hrách. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 25. 4. 2018 21:34

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Tak za těma výsledkama AnandTechu je údajně HPET. Měřili čas s tímhle zapnutým aby měli přesnější výsledky, ale HPET škodí hernímu výkonu. Zdá se, že víc na Intelu nebo na těch základních deskách, které měli k testu, než kolik škodí Ryzenům. Odtud relativně špatný výsledek Coffee Lake v jejich recenzi.

    https://www.anandtech.com/show/12678/a-timely-discovery-examining-amd-2nd-gen-ryzen-results


    Ohledně AMD se zdá, že u Ryzenů je ten výkonnostní postih menší nebo minimální, dokonce je na deskách někdy aktivní ve výchozím nastavení. Teď už údajně AMD ani v průvodci recenzenta nedoporučuje ho vypnout, ačkoliv dřív uvádělo, že dělá 5-8% penalizaci výkonu, zřejmě se to podařilo vyladit, aby to neškodilo, nebo ne tolik. Podle AnandTechu už před rokem u Ryzenů 5 tohle neuváděli, takže už se to snad podařilo vychytat tehdy?

    AMD: "The short of it is that we resolved the issues that caused a performance difference between on/off. Now that there is no need to disable HPET, there is no need for a toggle [in the BIOS]."

    Intel: "[The engineers recommend that] as far as benchmarking is concerned, it should not matter whether or not HPET is enabled or not. There may be some applications that may not function as advertised if HPET is disabled, so to be safe, keep it enabled, across all platforms. Whatever you decide, be consistent across platforms." (Takže podle Intelu by to zřejmě taky nemělo mít drastický efekt, že by to u některých desek škodilo abnormálně a AnandTech na to zrovna natrefil?)

    TL;DR
    Tenhle faktor s HPET se asi smíchal s dopadem patchů Spectre/Metdown a tím, že AT testuje s oficiálně podporovanými rychlostmi RAM (takže jen 2666 u Coffee Lake a 2933 u Ryzenů 2000) a ve vyýsledku byl propad v herním výkonu na Intelu tak podivně velký. Pokud se tedy nevynoří ještě nějaká další chyba nebo faktor.

    Edit: Podle AnandTechu (nevím, jestli je to přesné) je HPET zřejmě postižený zvýšenou režií systémových volání, způsobenou Meltdownem a Spectre, a protože těch volání dělá hodně, tak to zřejmě mohlo výrazně zhoršit výkonnostní propad, který HPET dělá.