Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Budou nové 7nm Ryzeny mít 12 nebo 16 jader? AMD si prý nechá plnou verzi v záloze. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 5. 4. 2019 19:12

    Radek Holeček

    tombomino:
    Přestaňte na to koukat z pohledu zákazníka a dívejte se na to z pohledu AMD. Dneska prodává 8jádra 2. generace za 6,5 - 8 tisíc (Alza). Tedy 213 mm2 velký čip na starším 12nm procesu.
    Nová osmijádra budou mít cca 200 mm2, z toho 80 mm2 bude na 7nm procesu, navíc pouzdření a propojování bude dražší, protože tam budou dva čiplety. Není tam tedy prostor na to, aby ten osmijádrový Ryzen 3. generace byl výrobně levnější, než ten z 2. generace.
    Pokud ho přesto AMD začne prodávat levněji, bude to na úkor její marže. Pokud ho ale prodávat levněji nebude (což předpokládám), tak prostor na to 12jádro je děsně malý. A ano, může nastřelit cenu 12jádra na 10 tisíc, ale pak si asi moc lidí osmijádro za 8 tisíc nekoupí. A jsme zpět u toho, že nové osmijádro bude muset prodávat levněji, než to staré, přestože je výrobně dražší.
    AMD ale padlé na hlavu není, takže nastřelí cenu osmijádra na 8 tisíc (což je akceptovatelná cena vzhledem k očekávanému nárůstu výkonu), vadné čiplety zkompletuje do 12jader, ale aby si nekonkurovala, dá je o 50 % dráž, tedy za 12 tisíc (a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to bylo i víc). A nižší segment (než těch 8 tisíc) bude dále pokrývat 2. generací, která je pro ně výrobně levnější.
    Chápu, že pro fanoušky to bude studená sprcha, protože už rok básní o tom, jak výrazně naroste výkon a za stejnou cenu dostanou více jader, ale ekonomicky to nedává žádný smysl.
    Bohužel nešli tou cestou, že by udělali 100 mm2 velké, 7nm osmijádro. Tam by pak mohli jít s cenou pěkně dolů a zákazníci by mohli chrochtat blahem, ovšem zas by nešel zvyšovat počet jader a na to, aby AMD dělalo několik různých čipů, evidentně nemá.