Hlavní navigace

Názor k článku Budou nové 7nm Ryzeny mít 12 nebo 16 jader? AMD si prý nechá plnou verzi v záloze od Radek Holeček - PetebLazab:Moc nerozumím tomu, jak budete tu paměť prohledávat,...

  • 6. 4. 2019 8:03

    Radek Holeček

    PetebLazab:
    Moc nerozumím tomu, jak budete tu paměť prohledávat, aniž byste ji prohledal. On máte problém třeba v tom, že kód nepoužívá absolutní adresy, on vůbec netuší, kde běží. Běží v té paměti, kterou mu přidělí OS. Jenže vy z jiného vlákna vůbec netušíte, kde to je. Ano, vy můžete díky těmto chybám CPU přečíst libovolné místo fyzické paměti. Dejme tomu, že někde začnete číst a "chytíte se" a ze znalosti kódu známého programu usoudíte, že datová struktura je na adrese +238 451 bytů. Jenže to platí v tom virtuálním prostoru. Ve fyzickém prostoru je to nastránkováno třeba o 4 299 161 600 bytů jinam. A to vůbec nemluvím o tom, že to klidně ani nemusí být v RAM, ale odswapováno na disk.
    Prostě teoretickou zranitelnost nikdo nerozporuje. Ale praktické zneužití, je hrozně těžké. Představte si, že rozstříháte 100 knížek po řádcích. Všechno to zamícháte a pak náhodně lovíte data. Ano, demonstrace vypadá úžasně. Dokážete přečíst smysluplnný text. Ovšem zjistit z něj, kde jste a kde je pokračování toho, co jste zrovna přečetl, to je problém.