Hlavní navigace

Názor k článku Ryzeny 3000 vydány a otestovány. Vyhrálo AMD se 7 nm a Zenem 2, nebo to Intel ustál? od Radek Holeček - Mě nejvíce zaujaly následující tři body, každý z...

  • 8. 7. 2019 7:12

    Radek Holeček

    Mě nejvíce zaujaly následující tři body, každý z jiného důvodu:
    1) Jednovláknový výkon se na stejné frekvenci zvednul opravdu výrazně. A pro mě nečekané na tom je, že je to napříč všemi programy. To je pro zákazníka asi největší bonus.
    2) AMD si pohlídalo, aby platilo, že čím vyšší model, tím vyšší maximální dosažitelná frekvence. To je skvělá zpráva pro firemní finance, protože to donutí část zákazníků, kterým by stačilo méně jader, koupit dražších více jader jen kvůli tomu, že ten dražší procesor bude rychlejší i v té málovláknové zátěži. Trochu horší je to zpráva pro peněženky té škudlivější části zákazníků.
    3) Jediné negativum je spotřeba mimo zátěž. Přitom zrovna tady jsem čekal pravý opak, tedy, že 7nm proces i nový návrh bude pro idle spotřebu obrovským přínosem. A dost by mě zajímalo, čím je to způsobeno, protože u desktopu na tom zas až tak nesejde, ale do notebookového světa by to asi díru neudělalo.