Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ryzeny 3000 vydány a otestovány. Vyhrálo AMD se 7 nm a Zenem 2, nebo to Intel ustál?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 7. 2019 15:22

    Makaan

    pročetl jsem tuto diskuzi a s dovolením, jste někteří na velkém omylu - ano, Ryzen jede na svém maximu, ale ne proto, že je to špatná architektura, ale proto, že má Precision Boost, jehož úkolem je vlastně taktovat procesor na jeho maximum a dělat to za zákazníka, taky to dělá efektivněji a precizněji, než udělá 99,99% lidí a je, dle mého názoru, mnohem šikovnější než Intel Boost..

    a i na Ryzenovském maximu se oproti Intelu jedná o celkem pohodovou architekturu, protože osmijádra v pohodě jedou na maximu na B450 Tomahawk za 2500 ... a pod dobrým vzduchem nebo dostupným vodníkem v běžné case

    Ano, Intel má stále lepší single core výkon a vyšší absolutní frekvence aby se Intel mohl plácat po ramenou, ale platí za to krvavě - vyhnáním nad 4,6GHz jde Coffee Lake honem rychle s provozními vlastnostmi do zádele - takový Intel 9700K (o 9900K ani nemluvím), hodně štěstí s často s běžným stock provozem a ještě nějakým OC na desce se slabší VRM než performance desky za 5k a výše - a i tak potřebujete většínou velmi solidní airflow a zapotí se i 240ka vodník ..

    Nejsem striktní fanda ani jedné značky, ale AMD si Ryzenem rychle získalo můj respekt a co předvádí Zen 2 je něco, za co bychom měli všichni děkovat, i fandové Intelu, když už nic, sráží to ceny a například to, že můžeme AMD Ryzenu děkovat za to, že tu s námi stále nejsou 4jádra za 10k je prostě taky fakt.

    Co se týče nějakých porodních bolestí nových Biosů, taky bych pomlčel, Intel má dost svých trablí a to ani nebudu začínat o věcech jako Spectre a spol.

    Nyní sedím na netaktovaném Ryzenu 2700 a bez OC a X verze i přesto, že mám Full HD a jsem tak v jasné dvojité nevýhodě pro Ryzen si nemohu stěžovat na nedostatek výkonu nebo jakékoliv trable. Sestava byla prakticky plug n play, updatoval jsem ze zvyku na nejnovější bios, aktivoval jsem pouze profil pamětí na OC 3200MHz a tím to tak jaksi skončilo. Procesor spolehlivě nakrmí mou RTX 2060 v top edici, a běžně se ve hrách pohybuji mezi 100-200 fps dle titulu. A omlouvám se, vážně mě netrápí, zda mám 185fps nebo 200 .. hraní je zcela plynulé, napomáhá tomu ještě Gsync monitor.

    Ryzen 3000 je myslím velmi vítanou novinkou a alternativou pro všechny, co něco ví a trochu uvažují - model 3600 je velmi schopný a narozdíl od 9400-9600K se nezakucká, když hra nebo práce potřebuje víc vláken a takový model 3700X je dostupné a schopné osmijádro, které poslouží jak náročným hráčům, tak streamerům, produktivcům a jiným za super peníz v pohodové B450 desce a pod box chladičem.

    Jasně, pokud je někdo fanda Intelu nebo potřebuje každé procento single core výkonu, prosím, ale mimo hardcore hráče, progamery a tak, mám teď problém si Intel tak trochu odůvodnit, minimálně do doby, než spadne s cenou.

    A mrzí mne, pokud se tohle nějakým fans nelíbí, jsem jeden z těch, co kouká na produkt a přinejmenším v tom hlavním neřeším, jestli má CPU natištěné písmenka AMD nebo Intel.