Hlavní navigace

Názor k článku Ryzeny 3000 vydány a otestovány. Vyhrálo AMD se 7 nm a Zenem 2, nebo to Intel ustál? od Makaan - Ahoj, upřesním tedy, Precision Boost taktuje na krev...

  • 9. 7. 2019 10:57

    Makaan

    Ahoj, upřesním tedy, Precision Boost taktuje na krev v rámci limitů zadaných AMD, které, dle mých zkušeností jsou popravdě dost u hrany běžných limitů procesorů, pokud nechceme, aby architektura začala projevovat extrémy, které projevuje Coffee Lake. Tyto limity pak lze ještě zvýšit - Precision Boost Overdrive.
    Ryzen se pak dá samozřejmě taktovat manuálně, ale obvykle to vede ke snížení single core výkonu a efektivity. Jiná kapitola je LN2 taktování, samozřejmě, tam se běžné hranice překračují.

    Nemyslím, že by AMD notně bylo ve výkonných modelech efektivnější, ale myslím, že obě společnosti mají nyní podobně schopnou nabídku. Přičemž je tu rozdíl, že Intel se rozhodl překročit rozumné limity architektury a skutečně žene procesory na krev. AMD žene své procesory vysoko, ale ještě se neprojevují dle mého názoru extrémy, což AMDčku umožňuje provozovat i výkonnější modely na levnějším chlazení i desce než u Intelu. Dejte Ryzen 2700X nebo 3700X na B450 Tomahawk a budete v pohodě. Dejte 9700K-9900K na desku v obdobné kategorii a sledujte to divadlo :-)

    Jsem osobně spíše nakloněn tomuto (AMD) řešení, já nemusím mít každé jedno procento výkonu, preferuji i nějakou efektivitu. A obecně v tomto nevidím žádný problém, nechápu, proč tu jsou lidé co mají neustále potřebu AMD urážet a srážet. Je obdivuhodné co AMD předvedlo se zlomkem peněz co má Intel, i fanoušci Intelu mohou mít radost protože to má dopad na ceny Intelů.

    A že AMD není přesně jako Intel přes kopírák? To je snad dobře, ne? Dvě společnosti by měly mít dvě různé nabídky a nee že všichni budou mít to samé.

    Jinak dle mé zkušenosti se kusy liší, i když zatím přirozeně tohle nemohu tvrdit o Ryzenu 3000. Ryzen 2000 se ale liší, ne moc, ale liší - tohle řečeno, jsou to přirozeně spíše nižší modely, s nižším TDP - vyšší modely jsou binované, rozdíly jsou podstatně menší. Vím ale třeba, že můj model 2700 (non-X) si drží boost přes 4GHz pouze při zátěži 1-2 jader. Kamarádův kus, na té samé desce atp. je přes 4ghz i při zátěži 3-4 jader. Můj se při zátěži 3-4 jader propadá, pokud si pamatuji dobře, k 3,8GHz.

    Na druhou stranu, mě to nevadí, věděl jsem co si beru a úmyslně jsem si vybral procesor s omezeným TDP na úkor výkonu. Single core u 4ghz mi pro mé staré hry naprosto stačí. Mé novější hry pak jedou multicore a v tento moment mám k dispozici 8c-16t, což je dost na to, abych měl naprosto pohodový běh jakékoliv hry na trhu i s prohlížečem na pozadí. A že nemám TOP FPS všude a vždy mne fakt netíží, jednak mám Gsync, který mě jistí a jednak nejsem progamer. Ve své oblíbené hře - World of Tanks - mám obvykle 160-180 FPS na maximální možné detaily a limitem je grafická karta RTX 2060. WoT díky ne až tak dávnému patchi umí velmi dobrý multicore a procesorová jádra mi fungují obvykle mezi 50-70% s tím, že polovina z nich se fláká a nemá co dělat.