Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ryzen 3000 asi neporazí Intel v single-threadu ani ve hrách. Jen v MT a spotřebě. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 2. 2. 2019 14:07

    Potooczech

    Zásadní problém je, že lidé od Zen 2 očekávají nějakou obří revoluci. Já přitom vidím původní Zen jako nedodělek, který měl řadu problémů. Zen+ pak řadu problémů odstranil, ale stále tam byly nedostatky. Tedy teprve až Zen 2 beru jako v podstatě hotový produkt, který se bude moci srovnávat s Intelem.
    Stále zde však budou oblasti, kde i Zen 2 bude za Intelem se stejným počtem jader zaostávat.

    Zen 2 rozhodně nebude žádné kladivo na Intel. Zen 2 pouze dotahuje Intel v oblasti IPC. A jedinou jeho reálnou výhodou je modulární čipletová konstrukce, která mu dovoluje poskládat levně vyrobené unifikované čiplety do mnohojádrového procesoru. V určitých aplikacích ale bude výkon takového procesoru trpět, protože latence uvnitř monolitu budou vždy nižší než latence mezi čiplety. Zen 2 tak bude super procesor pro profi sféru, kde počtem jader, cenou a spotřebou přebije alternativu Intelu. Prostě za stejnou cenu nabídne více jader a díky tomu více výkonu. V domácím využití nabídne příznivou cenu a spotřebu, ale pro hráče bude stále lepší volbou Intel a při srovnání při stejném počtu jader na tom bude Intel stále lépe.
    Obecně je u Zenu znát filosofie, kde nechtějí nahánět Intel přes IPC, ale dokážou levněji vyrobit procesor s vysokým počtem jader a nižší spotřebou.