Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ryzeny 4000 „Vermeer“ už na 5nm procesu? Asi ne, naopak prý bude 7nm Ryzen 5000. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 5. 2020 15:22

    Radek Holeček

    Kdyby AMD chtěla snižovat výrobní náklady na jeden čip na úkor zaplacení návrhu většího množství čipů, má daleko lepší možnosti, jak to udělat.
    a) Může přestat vyrábět velký 12nm I/O čip a místo něho udělat malý 5/7nm.
    b) Může místo jednoho osmijádrového čipletu, který často používá jen jako 4 či 6 jádrový, vyrobit ještě ty 4 a 6jádrové.
    c) Může opustit čipletovou koncepci u běžných Ryzenů, protože si tím jen prodražuje pouzdření. Když má osmijádrové APU cca 150 mm2, tak osmijádrový čip bez grafiky by měl ještě o pár desítek mm2 méně.
    Ve skutečnosti to neudělají, protože se to nevyplatí. Nové výrobní procesy dneska už nejsou levnější než ty staré (i když do toho započítáte zmenšení čipu), návrh každého čipu na moderním výrobním procesu sežere vyšší desítky až nižší stovky milionu dolarů. Vyšší hustota tranzistorů sebou přináší větší problémy s chlazením (5nm process TSMC je o 20 % úspornější, ale hustotu má vyšší o 84 %), problémy s výtěžností a taky problémy s nedostatečnou kapacitou. To, že TSMC uvede nějaký proces, neznamená sebevražedné se vrhnutí na ten proces, ale skutečnost, že uvedou jednu linku a teprve když to klapne, se kapacity začnou navyšovat. A navyšují se poté, co o ten proces někdo projeví zájem a objedná si ho.
    Že vy vidíte AMD v luxusní pozici, kdy si může dovolit rozhazovat, znamená jediné. Nedíváte se pozorně. AMD se dostala po letech do situace, kdy konečně dokáže inovovat své produkty ne na dluh, ale z toho, co na jiných vydělá, dokáže snižovat své zadlužení. Problémem je, že by potřebovala tvořit rezervy, jejichž absence ji minule stála málem život, kdy měla u GloFo nasmlouváno víc, než dokázala prodat. A podobně to funguje dneska. Musí TSMC platit a musí si výrobu objednávat dlouho dopředu. A nemá na to, aby riskovala, že ty čipy neprodá, jednoduše proto, že si to nemůže dovolit. Každá chybička ji totiž pošle zpátky do červených čísel.