Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ryzeny 4000 „Vermeer“ už na 5nm procesu? Asi ne, naopak prý bude 7nm Ryzen 5000. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 1. 6. 2020 7:25

    tynyt

    ad a) jasně jsem psal, že "pro toto nasazení" - I/O chiplet nepotřebuje vysoké takty, stejně tak kvůli I/O rozhraním musí mít nějakou velikost (aby se tam všechny plošky vešly), takže použít 7nm prostě nedává smysl.

    ad b) přechod na 5nm je dříve či později nevyhnutelný. Navíc POKUD je pravda to, že 5nm odřekl Huawei, tak je paradoxně stav takový, že 7nm výroba nestíhá (AMD+nvidia) a naopak 5nm má volno. A opakuji, že Zen3 bude drtička Intelu, takže si AMD technicky bude moci říct vyšší cenu.

    ad c) je mi úplně jedno, jaký je název nodu, podstatný je výkon a spotřeba.
    "Pouzdření není levnější" - s tímto naprosto nesouhlasím, je úplně jedno, jestli se při pouzdření čipu osadí jeden nebo dva či tři kusy, probíhá to strojově a všechno v jednom kroku, mašina prostě osadí místo jednoho monolitu více malých chipletů. Ale tenhle malý whatabotism beru jako souhlas s tím, že ekonomicky dává přechod na 5nm smysl. ;-)