Hlavní navigace

Názor k článku Ryzen 7000 a 8000: Granite Ridge, big.LITTLE čipy Strix Point mají jádra Zen 5 a „Zen 4D“ od Jan Olšan - Ježkovy voči, přitom ty "6nm Zeny3+" možná nikdy...

  • 28. 5. 2021 22:10

    Jan Olšan

    Ježkovy voči, přitom ty "6nm Zeny3+" možná nikdy neexistovaly (jenom 6nm APU, který by se mělo normálně vyrábět, akorát vždycky bylo naplánované až na příští rok).

    Jinak ty stesky po GlobalFoundries zapomínají na to, že jejich problém byla právě kapacita. Měli jednu 14nm továrnu v New Yorku, která jim vydělávala, ale kdyby chtěli rozjet 7nm proces, tak by ho museli dát tam a omezit kapacitu 14nm... a přijít o tržby/zákazníky. To byl zřejmě jeden z faktorů, proč to vlastníci nakonec stopli. Bohužel holt nebyla vůle/prostředky investovat včas do toho, postavit pro to úplně separátní linku a rozšířit tak celkovou kapacitu. Možná lidem uniká, že kdyby AMD použilo GloFo na 7nm Ryzeny, tak teď nebo jednou můžou být limitovaní kapacitou úplně fest, bez možnosti získat další, protože neexistuje kompatibilní proces, kde by se to dalo vyrábět jinde, než v té jedné továrně. TSMC má těch linek víc i když se tam tlačí spousta výrobců, tak TSMC má kapitálově na to, aby jim ty kapacity rozšířilo - sice to může trvat třeba rok, ale pořád lepší, než nikdy.