Hlavní navigace

Názor k článku Ryzen 7000 a 8000: Granite Ridge, big.LITTLE čipy Strix Point mají jádra Zen 5 a „Zen 4D“ od Jan Olšan - No AMD potřebovalo prachy a nemůžu vyloučit, že...

  • 31. 5. 2021 15:47

    Jan Olšan

    No AMD potřebovalo prachy a nemůžu vyloučit, že to někdo tak tehdy mínil. Ale spíš asi ne a jestli to byl hlavní důvod, tak udělali správnou věc ze špatné motivace.

    Fakt je, že by AMD nikdy nebylo schopné ty vlastní továrny do budoucna utáhnout. Jejich poslední proces byl 45nm a výhledově 32nm a troufnu si tvrdit, že na další by se už nezmohli - no možná na nějakých 22nm ještě jo (ale byla by na tom ztráta) a pak konec.

    1. Ty moderní procesy od té doby v každé generaci stojí výrazně víc než ty předchozí. Je důvod, proč strmě klesá počet firem, které na novou generaci přešly (viz obrázek). Jenom ty největší firmy mají na to, aby utáhli vlastní proces a ta laťka se pořád zvedá. Je hodně pravděpodobné, že si to v AMD uvědomovali a tudíž věděli, že jednou z těch továren bude jen přítěž.

    2. Druhý faktor asi už věděli jistě - cena za novou továrnu je strašně vysoká, je to v jednotkách miliard $, tj. něco co si AMD skoro nikdy nemohlo dovolit. Když se pokusili postavit další továrnu v NY tak to byl pro ně projekt na dekádu a to je neúnosný. Když firma nestaví pro nový proces nové továrny ale jenom adaptuje ty předchozí, tak přichází o spoustu provozní kapacity a má problém, protože jí zase chybí prostor pro ty starší produkty a tím pádem se vypaří peníze, které mohly zpětně splácet ten velmi drahý rozjezd (stará továrna má nízké náklady, už je splacená, takže už se jenom zpětně vyplácí za předpoladu, že mám produkt, který v ní můžu dělat, aby nestála - nezanedbatelné množství peněz TSMC jde ze starých i velmi starých procesů, což pomáhá vydělávat na ty nové).

    Oba tyhle problémy řeší, když je výrobní podnik nebo výrobní divize dostatečně velká jako je to u TSMC nebo u Intelu. Prostě v tomhle oboru je economy of scale nadevše, protože fixní náklady jsou obrovské a když je nemáte možnost rozpustit ve velkém objemu výroby, tak jste odsouzení k nekonkurenceschopnosti. AMD nemělo šanci to ustát samo, ani kdyby mělo Ryzen třeba o tři roky dřív. Myslím, že ani kdyby mělo něco jako Ryzen v roce 2011 místo Bulldozeru a nikdy se tak nepropadlo a nemuselo dohánět Intel.

    https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2018/08/mooreslaw-marketvolumelaw-polovodicove-firmy-na-novych-generacich-procesu-graf.png" alt="" />