Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD Ryzen 7000 oficiálně: čtyři modely, takt až 5,7 (nebo 5,85?) GHz. Ceny lepší, než se čekalo. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 2. 9. 2022 11:23

    tombomino

    "Ta matematika, že výměnou za jedno velké jádro čip dostane čtyři malá jádra, která mají pak ve výsledku výkon jako dvě velká s HT, holt funguje."
    .. funguje pouze pokud se pocita celkove MT score. Prestava fungovat a stava se "sedou zonou" v momente, kdy to CPU dostane kombinovanou zatez nekolika lehce threadovych uloh a/nebo hlavne v momente, kdy pocet thready preleze pocet P core ale bude mensi nez pocet Zen4 Core u podobne vykoneho Zen4 modelu.
    PCWorld ma u 12900k srovnani v CB s 5950x Thread za Threadem
    https://b2c-contenthub.com/wp-content/uploads/2021/11/12th_Gen_Threadscaling_Percentage_vs_Ryzen_9.jpg?resize=1536%2C1026&quality=50&strip=all
    Krasne tam jde videt, ze jakmile opusti 8T a pohybuje se mezi 8-16T aktivnimi thready, tak jde vykon prudce dolu i presto, ze ma AL vyhodu vyssiho IPC, frekvenci oproti 5950x.
    Je docela zvlastni, jak tohle "slepe misto" AL dokaze vetsina lidi vesele ignorovat, pricemz tohle je docela dulezity bod pro aplikace MT scenare, ktery nevyuzivaji plny potencial MT. Zaroven plati, ze pro gameseni, jsou E jadra uplne k prdu, podobne i u uloh, ktere by byli senzitivni na "inter core latence mezi P a E cores, coz je docela vtipne, protoze tohle jsou CPU, ktera se primarne v desktopu na hrani berou. Ale je pravda, ze Intel provadi zmena paradigmatu s kazdou novou generaci..spotreba se splha do vysin, o kterych se cloveku pred par lety ani nesnilo.
    Jsem zvedavy, jak bude vypadat tahle krivka v test 7950x.