Hlavní navigace

AMD uvádí Ryzeny Pro 2000: Zen APU jdou do firemních PC a notebooků HP, Dell a Lenovo

15. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V únoru vydalo AMD desktopová APU Raven Ridge coby první „Ryzeny 2000“ pro socket AM4. Ovšem to spolu s uvedením mobilních verzí loni ještě nebylo všechno. Nyní firma vydává ještě verzi Ryzen Pro, která je podobná dřívějším procesorům s písmenkem B v názvu (Business Class) a je určená do PC sestav a notebooků pro větší firmy a enterprise. A tato APU by zdá se mohla přinést větší výběr počítačů s Ryzenem (a integrovaným Radeonem Vega) od velkých OEM výrobců.

Zatímco řada Ryzen Pro 1000 vydaná loni v létě byla složena z čistých CPU postavených z čipů Summit Ridge, Ryzeny Pro 2000 jsou momentálně naopak omezené jen na APU, tedy čtyřjádrové čipy Raven Ridge s integrovanými grafikami Radeon Vega. A to nejen v noteboocích, které první generace neměla pokryté, ale i na desktopu. I když „Pro“ šestijádra a osmijádra s 12nm čipy Pinnacle Ridge by se asi ještě mohla objevit později. Sestava modelů Ryzen Pro 2000 je tím pádem zatím docela jednoduchá věc, pokud si pamatujete, jak vypadají dosavadní modely Raven Ridge.

Procesor Ryzen, 14nm čip Raven Ridge (Foto: Fritzchens Fritz) Procesor Ryzen, 14nm čip Raven Ridge (Foto: Fritzchens Fritz)

Ryzeny Pro 2000: platforma AM4

Na desktopu jsou varianty čtyři: Ryzen 5 Pro 2400G, Ryzen Pro 3 2200G plus Ryzen 5 Pro 2400GERyzen 3 Pro 2200GE. AMD tedy vytvořilo Pro verze jak od dvou 65W modelů APU Raven Ridge vydaných v únoru (první dva procesory), tak od dvou úsporných modelů s 35W TDP (druhé dva procesory s GE v názvu), které byly do nabídky přidány v dubnu, ale momentálně jsou zdá se prodávané jen na OEM trhu, nikoliv samostatně. Podle specifikací by parametry jako frekvence, počty jader a jednotek GPU i velkosti cache měly by být zcela identické tomu, co je nabízeno v běžných ne-Pro verzích, nicméně je pravdpěpodobně nebude možné přetaktovat. Viz následující tabulku.

amd-ryzen-pro-2000-apu-desktopRyzeny Pro 2000 pro notebooky

V mobilní oblasti je to jen lehce složitější. Ryzeny Pro 2000 pro notebooky mají stejný základ jako již prodávané mobilní Ryzeny s 15W TDP a pouzdrem FP5. Jediná změna je, že jsou jen tři – AMD do řady Pro nepustilo úplně nejlevnější dvoujádrový Ryzen 3 2200U. Nabídku tak tvoří čtyřjádra s SMT (osmi vlákny) Ryzen 7 Pro 2700URyzen 5 Pro 2500U a čtyřjádro bez SMT (se čtyřmi vlákny) Ryzen 3 Pro 2300U. Z pohledu na specifikace v následující tabulce opět vyplývá, že AMD i tady ponechalo všechny specifikace včetně frekvencí CPU a GPU stejné. Tudíž také výkony těchto APU by měly být stejné jako u těch „neprofesionálních“, pokud má tedy notebook stejně výkonné chlazení a napájení a stejně nastavenou spotřebu/TDP.

amd-ryzen-pro-2000-apu-mobilniDesktopové i notebookové Ryzeny Pro 2000 by měly mít jako unikátní vlastnost podporu šifrování operační paměti Secure Memory Encryption (SME) a Secure Encrypted Virtualization (SEV). Kromě toho také enterprise funkce pro vzdálenou správu počítačů pomocí subsystému Secure Processor.

Nové počítače a notebooky s Ryzenem od velkých výrobců

Současně s tímto oznámením byly oficiálně odhaleny také nějaké nové „design winy“, tedy PC a zejména notebooky postavené na procesorech AMD Ryzen. Mobilní Ryzeny Pro se dostanou do řad firemních laptopů HP EliteBook 735 G5, 745 G5755 G5 s úhlopříčkami 13,3, 14 a 15,6 palců a dále do 14" modelů HP ProBook 645 G4. Tyto novinky by v Evropě měly jít do prodeje příští měsíc.

HP EliteBook 735 G5 HP EliteBook 735 G5

Kromě toho se zřejmě chystá také Ryzenem poháněný konvertibilní notebook HP Envy x360 13, který ale oficiálně oznámen nebyl, a také nová verze desktopu HP EliteDesk 705 a minipočítače HP EliteDesk 705 Mini, které by měly používat desktopové 65W Ryzeny Pro. HP také hodlá Ryzen 3 Pro (tentokrát 15W model 2300U) použít v mobilním tenkém klientu (fakticky notebooku) HP mt44.

HP EliteDesk 700 Mini HP EliteDesk 705 Mini

Zatímco nejvíce novinek bylo odhaleno od HP, chystá se něco také u dalších z předních výrobců PC. Dell má mobilní Ryzeny Pro začít používat jako procesory ve 14" firemním notebooku Latitude 5495, jenž má mít varianty F a B, ale zatím k němu nemáme mnoho dalšího.

Lenovo Thinkpad A285 Lenovo Thinkpad A285

Lenovo také Ryzeny Pro nasadí v řadě laptopů pro firmy, a to v 12" Thinkpadech A285 a 14" Thinkpadech A485. Tyto modely by zřejmě měly být podobné na Intelu založeným řadám X280 a T480. Lenovo by ale mělo použít i desktopové Ryzeny Pro, a to ve stolním počítači ThinkCentre M725s (který má nabízet až osmijádra, tedy asi ještě modely Pro 1700 a 1700X) a také v minipočítači ThinkCentre M715q Tiny s šasi o objemu jen jeden litr (bohužel ale také údajně jen s jedním slotem pro paměti a tedy jednokanálovou RAM).

KL24

Lenovo ThinkCentre M715q Tiny Lenovo ThinkCentre M715q Tiny

AMD se nedávno v prezentaci pro investory pochlubilo, že by se v roce 2018 mělo objevit 60 počítačů používajících procesory Ryzen s integrovanou grafikou (čili APU), z toho je více než 40 notebooků. Některé z toho již byly vydány, odhaleny nebo unikly, nějaké další jsou pak vidět na následujícím slajdu.

Slajd z květnové prezentace AMD pro investory. Letos má údajně vyjít 60 PC postavených na APU procesorech Ryzen, z toho víc jak dvě třetiny mají dělat notebooky Slajd z květnové prezentace AMD pro investory. Letos má údajně vyjít 60 PC postavených na APU procesorech Ryzen, z toho víc jak dvě třetiny mají dělat notebooky

Ten obsahuje (ještě nejmenované) i ProBooky, EliTebooky, Thinkpady a onen Latitude, které byly nyní už oficiálně „přiznány“. Ale stále v druhém kvartále by se podle něj měly objevit i nějaké další modely, nabídka notebooků s procesory AMD by se tedy mohla konečně zlepšit.

Byl pro vás článek přínosný?