Hlavní navigace

Názor k článku AMD oznámilo Ryzen Threadripper 2990WX. 32jádro vyjde za týden, začaly předobjednávky od Jan Olšan - OEM prodeje pracovních stanic určitě bude mít v...

  • 7. 8. 2018 18:56

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    OEM prodeje pracovních stanic určitě bude mít v hrsti Intel. Tam je to o setrvačnosti, jaká CPU tam budou se třeba rozhodlo už před 2-3 lety, výrobci jdou na jistotu, dlouhodobé kontrakty, značka a tak dál. Je to stejné jako u notesů nebo třeba i horší.

    Proti tomu TR nemá moc šancí, ať by byl jak by chtěl dobrej - dostane se jen do sestav malejch agilních výrobců, kteří vidí díru na trhu a šanci, ale kteří nebudou schopní dosáhnout nějakých masivních prodejů.

    Může se říct, že to není fér a nedává to smysl, ale holt to tak funguje. Třeba by to mohlo být hodně viditelné u 7nm čipů, jestli budou hodně dobrý a Intel naopak bude mít ten 14nm refresh celkem nezajímavej (uvidíme) a třeba to pak víc lidí trkne a zákazníci těch WS od Dellu, Lenova, HP se začnou dožadovat, ale pak třeba zase bude trvat ještě dvaroky, než ten proces projede trubkama těch výrobců a objeví se od nich nějaké rovnocenné sestavy...

    To je prostě setrvačnost, situace, kdy je konkurent dominantní a "entrenched". Je na to třeba vždycky myslet, když člověk dělá předpovědi o tom, jak "AMD musí tím a tím (třeba těch 7nm) Intel přece úplně rozsekat" , nebo naopak při těch argumentech "jaktože furt nemají o moc vyšší tržní podíl, když ty CPU prej jsou tak dobrý?"

    Přesun tržního podílu od Intelu k AMD bude kvůli těmhle věcem vždycky o hodně pomalejší a proti většímu odporu, než kdyby Intel ubíral z podílu AMD. A OEM trh, pro kterej tohle platí, je aspoň 80% trhu s počítačema, retail/DIY, kde lidi reagujou celkem rychle, ten bude tak nevím, 10-20 %?