Hlavní navigace

Ovladače potvrdily, že AMD Ryzen „Van Gogh“ má grafiku RDNA 2, LPDDR5 a dekodér AV1

29. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Alliance for Open Media, Cnews.cz
AMD nebude mít dlouhé zpoždění s hardwarovým dekódováním video formátu AV1, ukazují ovladače pro Linux. Van Gogh také podporuje LPDDR5 a možná i DDR5.

Už nějakou dobu „víme“ z uniklých materiálů a roadmap AMD, že by po nynějších mobilních Ryzenech 4000 měly v další generaci, která asi vyjde začátkem příštího roku nebo v jeho první polovině, měly vyjít současně dva různé procesory. Vedle Cezanne s 15W a 45W TDP také více „ultramobilní“ APU Van Gogh snad s TDP 7,5–18 W.

Van Gogh je dost zvláštní – zatímco standardní mobilní Ryzen 5000 bude zdá se mít jádra CPU Zen 3, ale GPU Vega jako Ryzen 4000, Van Gogh to má naopak. Grafika bude úplně nová RDNA 2, ale procesorová jádra zůstanou Zen 2 (čip bude jinak také 7nm). Je možné, že ta jsou více energeticky efektivní v daném pásmu spotřeb. Teď se k APU Van Gogh objevily další informace, které by měly být už docela zaručené, protože pocházejí z ovladačů pro Linux, které poslalo samo AMD.

Uniklé informace o APU Van Gogh doloženy v oficiálních ovaldačích

AMD poslalo 45 patchů přidávajících podporu procesoru Van Gogh do Linuxu (mohly by se možná objevit ve vydání 5.10 nebo 5.11). Tyto patche zdá se potvrzují pravost předchozích zvěstí a uniklých roadmap, protože podle nich Van Gogh opravdu má GPU odvozené od Navi (respektive asi Navi 2X/RDNA 2, ovšem je možné, že nebude zahrnutá podpora pro ray tracing). To separátně tvrdí i tyto úniky, dle nichž má Van Gogh grafiku s 8 CU, tedy 512 shaderů architektury RDNA 2.

Ovladače také pro Van Gogh definují podporu pamětí DDR5, i když tímto se nejspíš míní LPDDR5. Podle uniklé roadmapy totiž Van Gogh má podporovat LPDDR4X a LPDDR5X. Je otázka, zda bude podporovat standardní paměti, v takovém případě by možná větší smysl měla levná DDR4 než DDR5 – ale uvidíme.

Roadmapa procesorů AMD sestavená z útržků webem VideoCardz Roadmapa procesorů AMD sestavená z útržků webem VideoCardz. Označení Dragon Crest berte s rezervou, nesedí do schématu a není jasné, zda platí (Zdroj: MebiuW, kompilace VideoCardz)

Van Gogh bude mít hardwarový dekodér video formátu AV1

Možná největší novinka v tomto kódu je ale to, že podle něj Van Gogh bude mít nový obvod pro hardwarové dekódování videa, VCN (Video Core Next) 3.0. To je stejná generace jako v samostatných Radeonech RX 6000, které se teď chystají na trh. A tato generace VCN 3.0 má opět podle linuxových ovladačů už obsahovat podporu pro dekódování formátu videa AV1.

Tip: Máme další obrázky Radeonu RX 6900 a RX 6800/6700(?). Už obsahují HW dekodér AV1

KL24

Také tento mobilní procesor bude tedy již přehrávání tohoto formátu umět, čímž srovná krok s Tiger Lake od Intelu a nepřímo se samostatnými GPU Ampere od Nvidie. Není ovšem zatím jasné, zda také bude podporovat přehrávání 8K videa, AMD může použít nějaký úspornější dekodér s podporou třeba jen 4K.

Galerie: Úniky k APU Cezanne (AMD Ryzen 5000), Van Gogh, Lucienne a Rembrandt (Ryzen 6000)

Zdroj: Phoronix

Byl pro vás článek přínosný?