Hlavní navigace

AMD se připravuje na 14nm výrobní proces u Samsungu nebo GlobalFoundries

22. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD v úterý potvrdilo, že aktivně pracuje na návrhu čipů pro 14nm FinFET výrobní proces. Tato skutečnost pravděpodobně nepotěší výrobce TSMC, který na příští rok plánuje 16nm FinFET výrobní proces a AMD je jedním z jeho velkých odběratelů. Výrobu nových čipů tedy AMD nejspíš přesune ke GlobalFoundries nebo k Samsung Electronics, kteří oba připravují právě na 14nm výrobním procesu.

AMD wafer

Informace, že aktivně pracují na návrhu několika produktů, jež budou vyráběny 14nm FinFET výrobním procesem, zazněla během konferenčního hovoru s investory a finančními analytiky z úst Lisy Su, výkonné ředitelky společnosti AMD.

Otázkou je, do jaké míry toto skutečnost v budoucnu postihne TSMC, jakožto největšího výrobce polovodičů na zakázku. TSMC totiž vyvíjí 16nm výrobní technologie FinFET a FinFET+, které by tato společnost měla ve třetím kvartále roku 2015 začít nabízet k hromadné produkci.

Naopak GlobalFoundries a Samsung Electronics pracují na 14nm LPE (low power early) a LPE (low power puls) výrobních procesech. Samsung již dokonce vyrábí některé součástky pomocí 14nm LPE, zatímco GlobalFoundries rozběhne výrobu v polovině tohoto roku.

 

KL24

Zatím však není zřejmé, pro které produkty AMD zvolí 14nm výrobní postup, ale můžeme očekávat, že se čipy vyráběné tímto pokročilým výrobním procesem objeví napříč celým spektrem produktů této společnosti, ať již se jedná o APU, procesory či grafické karty. O dalších plánech a dlouhodobých plánech společnosti bychom se měli dozvědět více na konferenci, kterou AMD bude v některém z příštích měsíců pořádat pro finanční analytiky.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?