Hlavní navigace

AMD: šest jader v akci

20. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel momentálně nabízí šestijádrové Xeony pro víceprocesorové sestavy a v plánu je 32nm šestijádro architektury Nehalem pro desktop a dvouprocesorové servery. AMD chystá odpověď v podobě hexa-core procesoru kódově označeného Istanbul. Dnes společnost v texaském Austinu předváděla novinářům čtyřprocesorovou sestavu s těmito CPU v akci.

Istanbul má šest jader architektury K10.5, je vyráběn 45nm SOI postupem a stejně jako jeho čtyřjádroví sourozenci má 6 MB L3 cache. Je určen pro patici Socket F (LGA 1207) a bude kompatibilní i se staršími základními deskami pro Opterony, aby bylo možno snadno upgradovat existující systémy (samo AMD ale přiznává, že tuto možnost zákazníci příliš často nevyužívají). Podmínkou je podpora odděleného napájení jader a paměťového řadiče („split power planes“) a aktualizovaný BIOS. Ideální bude motherboard s podporou HyperTransportu 3.0 – ten sice ani nejnovější Opterony nepoužívají, pro čtyřjádra Shanghai by ale tato schopnost brzy měla být povolena.

Jako součást předváděčky AMD spouštělo na dvou čtyřprocesorových sestavách (s Opterony Shanghai a novými Istanbul) benchmark, který je limitován zejména propustností systémové sběrnice. Na obou sestavách byl sice zprovozněn HyperTransport 3.0, server s šestijádrovými Opterony byl ale rychlejší než ten se čtyřjádrovými, a to více než o polovinu (AMD neprozradilo, na jaké frekvenci CPU pracují, ale předpokládáme, že stejné nebo nižší oproti Opteronům Shanghai).

Jádro Istanbul se totiž chlubí novou vychytávkou, které AMD říká „HT assist“ nebo „probe filter“. Ta spočívá v tom, že v každé L3 cache je uložen index obsahu všech vyrovnávacích pamětí a tím se omezuje vytížení sběrnice pro účely synchronizace (cache coherence).

MMF24

HT assist se bude nejvíce hodit právě u systémů se čtyřmi nebo více procesory. Avšak díky univerzálnosti platforem AMD bude stejný čip moci být nasazen i do dvouprocesorových sestav a pokud si to trh bude žádat, i do desktopů. Bohužel ale nevíme, kdy přesně budou šestijádra od AMD vydána: jediný údaj, který máme k dispozici, je druhá polovina tohoto roku.

Zdroj: The Tech Report

Autor článku