Hlavní navigace

AMD slaví. Verizonu prodalo mikroservery SeaMicro… s procesory Intel Xeon?

11. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to vlastně už asi tři dny stará zpráva a původně jsme ji vynechali, protože nám nepřipadala zase tolik zajímavá. Způsobila ale malou mediální přestřelku, takže je to hned o něco zábavnější. O co jde: AMD se v tiskové zprávě pochlubilo, že americký mobilní operátor Verizon, který rozšiřuje pole své působnosti o cloudové služby typu Infrastructure as a Service, si za dodavatele železa vybral SeaMicro a její mikroservery SM15000.

AMD se akvizicí SeaMicro dostalo do lehce humorné situace, protože SeaMicro nadále nabízí mikroservery i s procesory Intel. Bylo mi proto lehce podezřelé, proč tisková zpráva hovoří pouze o „SM15000“ bez přípony, která rozlišuje použitý typ procesoru. Snaží se AMD zakrýt, že ve skutečnosti zprostředkovalo výborný kšeft svému úhlavnímu nepříteli?

 

Přesně tak zprávu vykládá server ExtremeTech. Verizon prý sice nakoupil servery řady SM15000 s Opterony, avšak více než tři čtvrtiny strojů, které od SeaMicro celkem zakoupil, jsou z řady SM10000 a používají procesory Intel Xeon E3, což nám AMD taktně zatajilo. ExtremeTech pro změnu šibalsky neuvádí, kdy Verizon tyto servery nakoupil a proč by nyní namísto řady SM15000 (nabízené i s Xeony) nakupoval zastaralou modelovou řadu.

Do diskuze se tedy vložil magazín Bright Side of News. Naznačil, že za článkem na ExtremeTechu stojí zoufalý marketing Intelu, a dále rozkryl pozadí spolupráce Verizonu se SeaMicro. Ta totiž začala ještě dříve, než průkopníka v oblasti mikroserverů koupilo AMD. První pořízené stroje, které Verizon stále provozuje, tak logicky mají procesory od Intelu. Důležité ovšem je, že od nynějška bude Verizon nakupovat servery jenom od AMD a podle nedávno zveřejněných zpráv nepůjde o typizovaná řešení, ale o stroje navržené na míru. Stejným způsobem nakupují hardware například Facebook nebo Google, který sám sebe označuje za jednoho z největších výrobců serverů na světě.

AMD Opteron

KL24

Avšak zatímco Google pořizuje komoditní procesory od Intelu a vlastní úpravy se týkají hlavně základních desek a osazení dalších komponent a rozšiřujících slotů, AMD umí velkým zákazníkům nabídnout i na míru upravené procesory – průkopníkem takových „semi-custom“ čipů jsou Playstation 4 a Xbox One. Zdali za šířením polopravd o obchodu SeaMicro skutečně stojí Intel, si netroufám spekulovat. V oblasti mikroserverů ale firma lehce zaspala a v případě Verizonu podle všeho přišla o lukrativního zákazníka, takže důvod k radosti rozhodně nemá.

Zdroj: AMD, ExtremeTech, Bright Side of News, Deep in IT

Byl pro vás článek přínosný?