Hlavní navigace

AMD údajně plánuje začít s prodejem úložišť typu SSD – pod značkou Radeon

28. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Restrukturalizující AMD je samé překvapení. Zhruba před měsícem oznámilo, že do dvou let nabídne procesory architektury ARM, minulý týden nás zase zaměstnávalo konfliktními zprávami o osudu procesorových architektur Steamroller a Excavator. Ve víru propouštění a šetření však ve firmě přesto chystají nový produkt. V dohledné době má AMD údajně uvést vlastní řadu disků typu SSD.

Vzhledem k tomu, že firma je v problémech a nemá zrovna mnoho kapacit a kapitálu na rozjíždění nových divizí, již asi tušíte, že to s výrobou těchto disků bude trošku zamotané. Tato SSD mají údajně nést značku AMD Radeon, stejně jako paměťové moduly, které firma uvedla před rokem. Je tedy dle mého názoru víc než pravděpodobné, že i SSD Radeon vzniknou stejným způsobem. Téměř jistě je tak bude vyrábět nějaká další firma a AMD na ně bude, jak se říká, již jen lepit své logo.

Paměť prodávaná pod značkou AMD

O tom, že AMD hodlá zkusit štěstí v oblasti úložišť, informoval (občas poněkud bulvární) server SemiAccurate. Nejde tedy o oficiální zprávy; zároveň však tento web tvrdí, že dotyčné produkty budou uvedeny již brzy.

Co se týče cíle, který by uvedením SSD Radeon AMD sledovalo, je poměrně jasný. Šlo by stejně jako u paměťových modulů o využití respektované značky. AMD jednoduše doufá, že se mu podaří na zavedeném jménu Radeon relativně snadno vydělat nějaké peníze navíc. Pokud výrobu a eventuálně i distribuci zajistí nezávislá firma, mohly by být náklady s prodejem spojené poměrně nízké, takže by nemělo být těžké dosáhnout zisku. V podstatě by šlo o jakousi brandingovou symbiózu. Dodavatel celkově prodá více zařízení díky značce Radeon a AMD za její použití dostane nějaké peníze.

 

SemiAccurate neuvádí jméno výrobce či výrobců, kteří by pro AMD produkci zajišťovali (pokud se tedy zpráva potvrdí). Ovšem disky SSD mají ve své nabídce dvě firmy, s kterými již AMD spolupracuje na pamětech Radeon – VisionTek (řada Racer) a Patriot (řady Pyro a Wildfire). Lze tedy hádat, že AMD možná jen rozšíří existující spolupráci s těmito partnery. I samotná zařízení by tak mohla být velmi podobná jejich stávajícím modelům. Velice pravděpodobně by proto šlo o disky s řadičem SandForce řady SF-2200 a kapacitou 60, 120, 240 či 480 GB.

SSD Patriot Wildfire

CS24

Jaký úspěch bude v tomto podnikání AMD mít, ukáže až čas. Na jednu stranu lze říct, že tím firma rozmělňuje své jméno či dokonce dává najevo slabost. Jaký bude mít tato symbolická skutečnost dopad na osud firmy, to se ale již odhadovat neopovážím. Faktem je, že firma v současnosti potřebuje získat nové zdroje příjmů a zároveň srážet své provozní náklady. Zda by se tato SSD dobře prodávala, ale není lehké odhadnout, neboť v oboru panuje značná konkurence.

Zdroj: SemiAccurate