Hlavní navigace

AMD uvádí Radeon Sky, vlastní řadu karet pro cloudové hraní

27. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v roce 2009 AMD oznámilo, že ve spolupráci s firmou Otoy nabídne řešení pro cloudové hraní, takzvaný Fusion Render Cloud; tehdy měl používat Radeony HD 4870. Dlouho však bylo ticho po pěšině a mezitím se otěží ujala konkurenční Nvidia, která již v loňském roce představila první GeForce Grid a oznámila partnerství s Gaikai, službou, která nabízí streamované hry podobně jako OnLive. AMD nyní dohání ztrátu a představuje vlastní řadu karet pojmenovanou Radeon Sky. Název odkazuje na to, že renderování her nebude probíhat na vašem počítači, ale kdesi v oblacích.

K dispozici budou tři varianty, které víceméně kopírují desktopovou nabídku, frekvence ale budou odlišné a paměti je zpravidla dvojnásobek. To platí pro Radeon Sky 700 a 500 s čipy Tahiti a Pitcairn, výjimkou je pouze Radeon Sky 900 se dvěma GPU Tahiti a 6 GB paměti celkem.

Karty jsou osazeny pouze pasivními chladiči, předpokládá se ale jejich instalace do serverových rackových skříní se zajištěným dostatečným airflow a umístění v klimatizovaném datacentru. AMD prý již dodává vzorky karet svým partnerům, mezi něž se řadí CiiNow, G-Cluster, Otoy a Ubitus.

 

CS24

AMD neoznámilo ceny, za které bude karty dodávat; vzhledem k tomu, že se budou nakupovat ve velkých množstvích, je zde určitý prostor pro vyjednávání. Charlie Demerjian ale tvrdí, že cenovou politiku AMD zná a právě díky ní může Nvidii pořádně potrápit. Zatímco Nvidia prý prodává GeForce Grid za podobně vysoké ceny jako profesionální karty Quadro a Tesla, AMD se velké marže vzdalo a Radeony Sky nabídne za ceny blízké jejich herním protějškům.

Zdroj: The Tech Report, SemiAccurate