Hlavní navigace

AMD už vyrábí APU Beema a Mullins, vyjdou v tomto kvartále. Známe první modely

21. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když v listopadu AMD odhalilo svou roadmapu mobilních procesorů pro rok 2014, objevila se v ní poprvé oficiálně také APU Beema a Mullins, zamýšlená jako náhrada pro současnou generaci Kabini a Temash. O těchto čipech sice zatím nemáme mnoho informací nad rámec toho, co uniklo již v létě, zdá se ale, že jejich uvedení je již blízko a začínají se objevovat první detaily.

Podle všeho již AMD v tuto chvíli Beemu a Mullins vyrábí. V konferenčním hovoru společnosti konajícím se po vyhlášení hospodářských výsledků za první čtvrtletí bylo uvedeno, že dodávky přinejmenším čipů Beema započaly ještě v uplynulém kvartále – tedy nejpozději v březnu (marci). V tuto chvíli by tedy již mělo běžet předzásobování výrobců, kteří na APU Beema založí notebooky (zřejmě i jiné produkty, Lisa Su ale konkrétně zmiňovala dodávky do segmentu laptopů). Díky započetí výroby těchto APU prý dokonce v Q1 2014 stouply počty prodaných mobilních procesorů.

Roadmapa úsporných APU AMD na rok 2014
Roadmapa úsporných APU AMD na rok 2014

Web CPU World už se také dostal k prvním modelovým jménům nových APU, podle značení a produktového zaměření zřejmě z rodiny Beema. Pocházejí z dokumentace k notebookům Dell Inspiron 15-3541, nemusí nicméně jít o kompletní výčet připravovaných modelů. Spodkem zřejmě bude dvoujádrový procesor E1-6010 (s 1 MB L2 cache), údajně s integrovanou grafikou Radeon R2. Další tři modely už mají být čtyřjádrové (2 MB L2 cache) a ponesou označení E2-6110, A4-6210 s Radeonem R3 a A6-6310 s Radeonem R4.

 

Informace uniklé z Dellu neobsahují údaje o taktech nebo další detaily. Nějaké další sútršky se ale ukázaly v popisech dalších notebooků, na něž upozornil uživatel na fóru SemiAccurate. Beema se má objevit třeba v Aceru Aspire XC-115 (údajně má jít na trh 2. června/júna), a dále strojích Toshiba, Lenovo a HP. Dle popisu zmíněného Aceru má čtyřjádrový čip A4-6210 takt 1,8 GHz. Popis notebooku Lenovo IdeaPad Flex 2 14 zase udává takt 1,6 GHz pro APU A6-6310.

Zajímavé je, že frekvence má být u dražšího modelu nižší. Pokud prostě nedošlo k chybě, mohlo by jít o důsledek toho, že procesory mají na rozdíl od APU Kabini funkci turbo. Pak by zřejmě oněch 1,8 GHz u A4-6210 bylo taktem při aktivním turbu, zatímco 1,6 GHz u A6-6310 by bylo základní frekvencí, a čip by šel při turbu výše.

Model  Jádra
Takt CPU CPU - Turbo L2 cache GPU
A6-6310 4 1,6 GHz? ? 2 MB Radeon R4
A4-6210 4 ? 1,8GHz? 2 MB Radeon R3
E2-6110 4 ? ? 2 MB ?
E1-6010 2 ? ? 1 MB Radeon R2

 

KL24

Co se termínu vydání obou APU týče, je asi již prakticky jisté, že AMD tato APU pustí na trh v tomto kvartále (Q2 2014). Společnost sice oficiálně o datu nemluví, zmínila ale, že již v tomto čtvrtletí by se měla na trhu objevit nebo být uvedena hotová zařízení založená jak na APU Beema, tak i Mullins. Z toho tedy plyne, že v následujících zhruba dvou měsících by mělo dojít i k uvedení samotných čipů. Odpovídalo by to rovněž ročnímu intervalu od vydání Kabini a Temashe, které loni připadlo na květen (máj). Vzhledem k tomu, že zmiňovaný notebook Acer má být k mání již začátkem června (júna), je asi nejpravděpodobnější, že se Mullins a Beema na trh vydají právě v květnu (máji)

Zdroje: Fudzilla, CPU World, SemiAccurate (fórum)

Byl pro vás článek přínosný?