Hlavní navigace

AMD v druhém čtvrtletí prudce poklesl obrat. Očekáván byl přitom růst

10. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že společnosti AMD se v uplynulém čtvrtletí přestalo dařit. Předběžné finanční výsledky totiž přinášejí špatné zprávy. Ačkoliv firma původně očekávala mírné zlepšení obratu oproti prvnímu čtvrtletí, přišla místo něj studená sprcha. Obrat se totiž podle všeho snížil o celých 11 %.

Zdá se, že procesorové dvojce nepomohlo ani uvedení nové generace APU, označované Trinity. Navíc špatný výsledek přichází tak trochu zčistajasna. Firma totiž ve výhledu počítala s nárůstem o 3 % (ovšem s tolerancí 3 procentních bodů nahoru či dolu). Oproti 1,59 miliardy USD z prvního čtvrtletí tedy měla inkasovat zhruba 1,64 miliardy, 11% pokles však znamená, že se částka smrskne na přibližně na 1,41 milardy USD. V uplynulých dvou letech se přitom firma stabilně držela čtvrtletních hodnot okolo 1,6 miliardy. Srovnatelně nízký obrat utrpělo AMD jen v krizovém roce 2009 (pravda, tehdy bylo ještě hůř).

Procesory AMD (Zdroj: techmento)

Co přesně za nízkými tržbami stojí, není zatím ze zveřejněné zprávy příliš jasné. Na vině je prý zejména závěr kvartálu, v kterém u prodejců nešly procesory (či grafiky) AMD a jimi vybavené počítače na odbyt. Týkalo se to přinejmenším evropského a čínského trhu. Zpráva nicméně hovoří také o obecném poklesu poptávky mezi spotřebiteli. Uvidíme tedy, zda se nějaké potíže projeví i u Intelu.

Určitou náplastí na špatné výsledky je, že se firmě podařilo okřesat provozní náklady. Z očekávaných 605 milionů USD se údajně podařilo ušetřit zhruba 8 %, což by mělo firmě pomoci o téměř 50 milionů. I hrubou marži se údajně podařilo udržet. Společnost ale měla v poslední době poměrně malé (pokud je měla) čisté zisky, a propad tak firmu téměř určitě pro toto čtvrtletí pošle do červených čísel.

 

Co by mohlo takto silný pokles tržeb způsobit? Odliv zákaznické přízně by musel být v uváděných regionech skutečně značný. Uvažovat lze o tom, že nabídka AMD ztratila v očích spotřebitelů atraktivitu po uvedení nové generace procesorů Intelu (analogický efekt by teoreticky mohlo mít i uvedení Trinity). Podobně nelichotivé situaci ale AMD čelí dlouhodobě. Ani současné oslabení poptávky v oblasti serverů, notebooků i desktopů by tedy nemuselo stačit na takto dramatický propad proti očekávaným tržbám. U grafických karet bych rovněž nečekal negativní výkyv potřebných rozměrů.

Logo společnosti AMD

KL24

Pro podrobnější vysvětlení propadu prodejů si tedy budeme muset počkat na definitivní finanční výsledky. Ty by měla firma zveřejnit 19. července (júla). Zajímavý bude zejména výhled na obchody v nynějším čtvrtletí. Osobně doufám, že nepříjemný výsledek z uplynulého není znamením věcí příštích. Pro zdravý chod firmy a perspektivu růstu by AMD potřebovalo peněz více. Bylo by škoda (či spíše přímo průšvih), kdyby nedostatek příjmů zadusil technologický potenciál firmy.

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?