Hlavní navigace

AMD vydává Athlon II X4 631 pro socket FM1

18. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD včera oznámilo dostupnost tří nových APU, z toho dvou již s velkým předstihem ohlášených modelů. Vedle toho byl ale oficiálně vydán také Athlon II X4 631, který nám (a zahraničním magazínům, ze kterých čerpáme, a podle vyhledávačů zboží také českým obchodům) unikl. O tomto modelu jsme společně s dalšími Athlony a jedním Sempronem již psali, tehdy ale všechno bylo v rovině spekulací.

A kdo měl nakonec pravdu? Vyplnila se moje spekulace, které jsem příliš mnoho šancí nedával (nikoho jiného z řad novinářů však ani nenapadla), tedy že se jedná o procesory bez integrovaného grafického jádra, a proto nemohou být zařazeny do sérií A4/A6/A8, které jsou vyhrazené pro APU. Proč vydávat prakticky stejný produkt na platformě FM1, když si například Athlon II X4 630 se srovnatelnými specifikacemi (vyšší frekvence 2,8 GHz, pouze poloviční L2 cache na jádro) můžeme dávno koupit v provedení do socketu AM3?

Vysvětlení, ačkoliv mě při psaní starší novinky nenapadlo, je vlastně velice jednoduché – AMD potřebuje udat zmetky z výroby čipu Llano, které mají zcela nefunkční grafické jádro. A buď z defektního Llana není možné udělat procesor pro socket AM3 (ačkoliv čip by podle všeho měl mít sběrnici HyperTransport), a nebo tuto možnost AMD vyhodnotilo jako nevýhodnou – na desce s paticemi AM2(+)/AM3(+) totiž musí být severní můstek s řadičem PCI Express, který má ovšem Llano integrovaný a jeden čip se tak ušetří.

KL24

Athlon II X4 631, čtyřjádro s taktem 2,6 GHz, celkem 4 MB L2 cache a TDP 100 W, nabízí AMD v množstvích nad tisíc kusů za $79, v Česku by tak mohl stát kolem 1800 Kč. Athlon II X4 640 pro socket AM3 stojí od 2000 Kč výše, takže zmetkové Llano nemusí být vůbec špatný kup. Vyplní-li se původní zpráva, pak se můžeme těšit ještě na Athlon II X4 641 (2,8 GHz) a dvoujádra Athlon II 221 a Sempron 198.

Zdroj: TechConnect Magazine

Byl pro vás článek přínosný?