Hlavní navigace

AMD: výroba CPU u TSMC?

23. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do vydání 45nm procesorů AMD zbývá už jen několik měsíců. Co přijde po nich? Vzpomenete-li si na staré roadmapy, podle nich mělo AMD později obohatit svůj 45nm proces o high-k dielektrikum. Intel tuto technologii používá u všech svých 45nm čipů. Plány se ale mohou měnit. X-bit labs s odvoláním na China Economic News Service píše, že TSMC bude pro AMD vyrábět procesory a to počínaje druhým kvartálem roku 2009.

Ačkoliv původní zpráva nezabíhá příliš do detailů, server TG Daily spekuluje, že by TSMC mohlo procesory pro AMD vyrábět SOI technologií, kterou AMD používá. Jestliže má ale výroba začít už v první polovině roku 2009, jsem vůči tomu skeptický. Pokud se nejedná o kachnu a AMD skutečně využije 40nm výrobu u TSMC nejen pro grafické čipy, ale i procesory, bude pravděpodobně muset pro jiný výrobní postup upravit návrh svých CPU.

CS24

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company je ale jedním ze zakládajících členů SOI konsorcia, a v budoucnu možná převezme významnou část objemu výroby procesorů AMD. Momentálně má AMD vlastní továrny v Drážďanech plus jednu rozestavěnou ve státě New York, ty ale dost možná prodá. Poté si bude moci vybrat, u koho si nechá čipy vyrábět: Chartered Semiconductor, u kterého má AMD momentálně nasmlouvané nějaké kapacity, celý objem výroby nepokryje, ale TSMC a nový majitel drážďanských továren by mohli vytvořit příjemné konkurenční prostředí.

Zdroj: X-bit labs, TG Daily

Autor článku