Hlavní navigace

AMD vyvíjí procesory ve Photoshopu

2. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na včerejší konferenci pořádané AMD a Globalfoundries byl novinářům promítnut následující obrázek: fotografie čipu Orochi, osmijádrového procesoru architektury Bulldozer vyráběného 32nm technologií. Podle dva roky staré roadmapy by měl být vydán v průběhu roku 2011.


„Ladies and gentlemen, this puppy here is Orochi“

Prohlédněte si jej pozorně. Proč má horní dvojice modulů odlišné rozměry výpočetních jednotek a cache, než dva moduly dole? A proč jsou všechny čtyři tak podivně rozostřeny? John Fruehe z AMD nevydržel nápor dotazů dlouho a na XtremeSystems fóru přiznal barvu: AMD nám neukázalo die shot, ale die 'shop.

Základ je prý skutečný, takže okraje a L3 cache uprostřed zřejmě zůstaly beze změn. Dvoujádrové procesorové moduly byly ale překryty obrázkem nějakého staršího jádra, viditelná je pouze malá část u vnitřních rohů. Není v tom žádný podvrh (jako nezapomenutelná předváděčka makety Nvidia Fermi): AMD jednoduše maskuje rozložení nového jádra, aby z něj něco nevyčetli inženýři Intelu. Až bude Orochi vydán, skutečná fotografie jádra bude zveřejněna, slibuje Fruehe. Mimochodem, die shot grafického jádra Cypress nebyl zveřejněn doteď, copak asi AMD tají?

Zdroj: X-bit labs, za tip děkuji Coololooserovi

Autor článku